Eclipsa totală de Soare 2017 în direct (video)

Eclipsa totală de Soare din 2017 nu este vizibilă din România, dar poate fi urmărită prin intermediul transmisiunilor în direct. Umbra Lunii traversează America de Nord de la vest la est, iar penumbra va atinge regiunea arctică, America de Sud, Africa și Europa. Eclipsa totală din 21 august 2017 este prima vizibilă în Statele Unite după aproape 40 de ani, iar următoarea va avea loc în 2024.

Așa cum explicam cu ocazia eclipsei din România, o eclipsă de Soare are loc când umbra Lunii traversează suprafața Pământului. În funcție de poziția Lunii față de Pământ, eclipsele pot fi totale – astrul pare acoperit complet de Lună, parțiale – satelitul acoperă doar o porțiune, ori inelare – Luna apare ca un disc negru care nu acoperă complet Soarele.

eclipse de Soare
Tipuri de eclipse de Soare / imagine NASA/SciNews.ro

Actualizare: Eclipsa totală de Soare 2017 în imagini (video)

Pe 21 august 2017, umbra lunii traversează SUA începând din statul vestic Oregon, trecând prin Idaho, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Tennessee, Georgia, Carolina de Nord și terminând în Carolina de Sud. Pe această traiectorie, va putea fi observată eclipsa totală de Soare. Eclipsa parțială va fi vizibilă până în America de Sud și foarte puțin în vestul Europei, la asfințit.

Eclipsa va fi transmisă în direct începând de la 19 ora României (ora 16 UTC, 9 ora Pacificului) și până la 23 ora României (ora 20 UTC, 16 ora de vară de est în SUA). Până la startul evenimentului astronomic, vă puteți delecta cu imagini de la Eclipsa de Soare 2015, Eclipsa totală de Soare 2016 sau Eclipsa inelară de Soare.

Eclipsa totală de Soare 2017 în direct

NASA

Slooh: The Transcontinental Total Solar Eclipse

Virtual Telescope Project

TVR 1 cu Dumitru Prunariu și Alexandru Mironov http://www.tvrplus.ro/live-tvr-1