Edwardsiella andrillae – anemone de mare descoperite în gheața din Antarctica

Edwardsiella andrillae
Anemonele de mare fixate de gheață / imagine Frank Rack, ANDRILL Science Management Office, University of Nebraska-Lincoln

Anemonele de mare (actinii) sunt destul de răspândite în oceanele și mările Terrei, dar cercetătorii nu se așteptau să le găsească într-un mediu atât de vitreg. Echipa de oameni de știință și ingineri din cadrul programului ANDRILL (Antarctic Geological Drilling) a folosit un robot pentru a studia fundul oceanului în zona Ross Ice Shelf din Antarctica. Pe lângă datele geologice, robotul echipat cu o cameră video a reușit să surprindă mii de mici anemone de mare prinse de stratul de gheață.

Deși au mai fost identificate anemone de mare în Antarctica, aceasta este prima specie cunoscută care trăiește pe gheață. De asemenea, spre deosebire de alte anemone de mare care se fixează pe fundul oceanului, acestea trăiesc cu capul în jos, fixându-se pe calota de gheață.

Ross Ice Shelf
Zona în care a fost descoperită Edwardsiella andrillae/ imagine SCINI

Noua specie a fost botezată Edwardsiella andrillae în onoarea programului ANDRILL, deși cercetătorii recunosc că descoperirea a fost total accidentală, scopul misiunii fiind de a studia curenții oceanici. De altfel, primele observații au fost realizate în 2010, iar descrierea noii specii a fost publicată abia recent în revista PLoS ONE.

Anemonele de mare din specia Edwardsiella andrilla sunt albe complet și au dimensiuni mai mici de un inch (2,54 cm) în stare de contracție, dar se pot alungi de 3-4 ori. Fiecare este dotată cu 20 – 24 tentacule dispuse în două cercuri concentrice. Cercul interior este format din 8 tentacule mai lungi, iar cel exterior este compus din 12 -16 tentacule mai scurte.

Edwardsiella andrillae
Edwardsiella andrillae măsoară mai puțin de 2,5 cm / imagine Frank Rack, ANDRILL Science Management Office, University of Nebraska-Lincoln

Cercetările efectuate până acum la Universitatea Nebraska–Lincoln nu au reușit să stabilească cum se reproduce această specie sau ce mănâncă, deși se speculează că ar fi vorba de plancton. De asemenea, rămâne un mister mecanismul de supraviețuire care protejează Edwardsiella andrilla de îngheț.

Echipa de cercetători speră să se poată întoarce în zonă în 2015 pentru a studia anemonele de mare cu ajutorul unui nou robot finanțat de către NASA.

Sursă: University of Nebraska-Lincoln