EGS-zs8-1 – cea mai îndepărtată galaxie

cea mai indepartata galaxie
Galaxia EGS-zs8-1 – cea mai îndepărtată galaxie / imagine NASA, ESA, Yale University

Galaxia EGS-zs8-1 este cea mai îndepărtată galaxie descoperită până acum, conform noilor observații publicate în Astrophysical Journal Letters. Folosind telescopul observatorului Keck, o echipă internațională de astronomi a confirmat galaxia identificată cu ajutorul telescoapelor spațiale Hubble și Spitzer. Galaxia EGS-zs8-1 se află la o distanță mai mare de 13 miliarde ani lumină de noi, fiind observată la aproximativ 650 milioane de ani după Big Bang.

Deși este observată când Universul avea aproximativ 5% din vârsta actuală, galaxia avea deja o masă echivalentă cu 15% din cea estimată pentru Calea Lactee în prezent. Galaxia EGS-zs8-1 a fost identificată inițial cu ajutorul imaginilor surprinse de telescoapele spațiale Hubble și Spitzer, fiind considerată unul dintre cele mai strălucitoare și mai masive obiecte cosmice din Universul timpuriu.

Noile observații, realizate cu ajutorului instrumentului MOSFIRE instalat pe telescopul Keck I din cadrul observatorului W. M. Keck Hawaii, au reușit să stabilească distanța la care se află galaxia. Conform autorilor studiului, galaxia încă forma stele într-un ritm accelerat, de aproape 80 de ori mai rapid decât o face Calea Lactee în prezent.

Confirmarea galaxiei EGS-zs8-1 demonstrează existența galaxiilor masive încă de la începuturile Universului, dar acestea erau foarte diferite de cele observate în prezent. Astronomii consideră că au dovezi temeinice pentru a explica culorile ciudate observate de Spitzer prin formarea rapidă de stele, acestea interacționând cu gazul primordial din galaxii. Cercetătorii se așteaptă ca telescopul spațial James Webb, programat să fie lansat în 2018, să aducă și mai multe imagini ale galaxiilor îndepărtate.

Concluziile observațiilor galaxiei EGS-zs8-1 au fost publicate în The Astrophysical Journal Letters sub titlul „A Spectroscopic Redshift Measurement for a Luminous Lyman Break Galaxy at z = 7.730 Using Keck/MOSFIRE”.
Actualizare: EGSY8p7 a devenit cea mai îndepărtată galaxie descoperită.
Surse: UC Santa Cruz, Yale University, The Astrophysical Journal Letters