EGSY8p7 – o galaxie foarte îndepărtată

cea mai îndepărtată galaxie
Galaxia EGSY8p7 / imagine Sterrewacht Leiden, NASA/ESA/JPL-Caltech

Galaxia EGSY8p7, cunoscută inițial drept EGSY-2008532660, este cea mai îndepărtată galaxie descoperită până acum. Lumina ei a călătorit aproximativ 13,23 miliarde de ani până să ajungă la noi, ceea ce înseamnă că vedem EGSY8p7 așa cum apărea la 550 milioane de ani după Big Bang. Acum, datorită expansiunii Universului, EGSY8p7 s-ar putea afla la aproximativ 30 miliarde de ani lumină de noi.

Inițial, galaxia EGSY-2008532660 a fost descoperită cu ajutorul telescopului spațial Spitzer, apoi a fost confirmată cu ajutorul telescopului Hubble. Acum, folosind instrumentul MOSFIRE amplasat la Observatorul W. M. Keck din Hawaii, astronomii au confirmat caracteristicile galaxiei și i-au dat un nou nume – EGSY8p7.

Galaxia are o deplasare spre roșu de 8,68, ceea ce înseamnă că s-ar afla în prezent la aproximativ 30 miliarde de ani lumină, iar noi o vedem așa cum apărea în urmă cu cca. 13,23 miliarde de ani, atunci când Universul avea doar 550 milioane de ani. Pentru comparație, precedenta deținătoare a recordului de cea mai îndepărtată galaxie – EGS-zs8-1 – avea o deplasare spre roșu 7,73, ceea ce înseamnă că o putem observa acum așa cum arăta la 650 milioane de ani după Big Bang.

Descoperirea galaxiei EGSY8p7 este considerată surprinzătoare de autorii cercetării, ipotezele anterioare susținând că Universul ar fi fost plin cu nori de hidrogen care ar fi absorbit radiațiile și lumina în acea perioadă. Una din posibilele explicații, pentru care galaxia EGSY8p7 apare drept foarte luminoasă și cu o deplasare spre roșu mare, este popularea acesteia cu stele neobișnuit de fierbinți.

Astronomii consideră identificarea galaxiei EGSY8p7 o piesă importantă în descifrarea evoluției Universului, în special pentru înțelegerea procesului de reionizare cosmică. Studiul „Lyman-alpha Emission from a Luminous z=8.68 Galaxy: Implications for Galaxies as Tracers of Cosmic Reionization” va fi publicat în Astrophysical Journal Letters.
Surse: W. M. Keck Observatory, arXiv, Leiden Observatory