Scorpionii sunt printre cele mai vechi specii cunoscute de arahnide, dar evoluția lor rămâne încă un subiect de dezbatere. Eramoscorpius brucensis este o nouă specie descrisă de paleontologi, iar caracteristicile sale sugerează că scorpionii ar fi fost la origine creaturi acvatice, ulterior adaptându-se treptat la viața terestră. Specia Eramoscorpius brucensis a trăit în urmă cu aproximativ 430 milioane de ani, fiind printre cei mai vechi scorpioni descoperiți până în prezent.
Fosilele care au ajutat la descrierea speciei, peste 10 specimene complete sau aproape complete, au fost descoperite în rocile provenite din formațiunea Eramosa, situată în Peninsula Bruce din Ontario, Canada. Datarea geologică plasează fosilele la jumătatea Silurianului, în urmă cu aproximativ 433 – 430 milioane de ani, cel mai primitiv scorpion descoperit până acum provenind din Scoția și având o vechime estimată între 438 și 433 milioane de ani.
Spre deosebire de speciile mai puțin evoluate, care aveau membre asemănătoare crabilor, Eramoscorpius brucensis este cea mai veche specie care are picioare similare scorpionilor moderni. Aceste membre i-ar fi permis scorpionului să își susțină propria greutate și fără ajutorul apei. Totuși, alte caracteristici sugerează că E. brucensis era o specie acvatică, în special datorită modului de hrănire.
În concluzie, cercetătorii consideră că Eramoscorpius brucensis trăia preponderent în mediul acvatic, dar se putea aventura ocazional în zonele de țărm, cu ape de mică adâncime, unde se deplasa „pe vârful degetelor” (poziție digitigradă). Dacă ipoteza este corectă, scorpionii s-ar fi dezvoltat inițial în mediul acvatic, ulterior adaptându-se la viața terestră.
Studiul „A new mid-Silurian aquatic scorpion—one step closer to land?” a fost publicat în revista Biology Letters din 14 ianuarie 2015, genul Eramoscorpius fiind denumit pornind de la formațiunea Eramosa, iar specia brucensis de la Peninsula Bruce. Toate specimenele se găsesc acum în colecția Muzeului Regal din Ontario (Royal Ontario Museum).
Surse: Museum für Naturkunde Berlin, Biology Letters