Erupțiile vulcanice ar putea fi prezise

Mount Hood
Muntele Hood, un vulcan mai puțin activ / imagine Oregon State University

Erupțiile vulcanice par să se fi intensificat în ultima perioadă, iar noi cercetări susțin că acestea ar putea fi prezise chiar cu câteva luni înainte. Pentru ca o erupție vulcanică să se producă, magma trebuie să fie suficient de mobilă. Contrar opiniei comune, în cea mai mare parte a timpului, roca din camera magmatică nu este mobilă, ci se află într-o stare de cristalizare care nu i-ar permite vulcanului să erupă.

Cercetările efectuate de vulcanologii universităților Oregon State și UC Davis la Muntele Hood din Oregon au arătat că magma este într-o stare relativ solidă între 90 și 99% din timp, iar trecerea în stare mobilă poate avea loc într-un interval de câteva luni. Mobilitatea magmei depinde de procentul de cristalizare: dacă acesta este peste 50%, magma devine imobilă. La rândul său, cristalizarea este determinată de temperatură, pentru Muntele Hood pragul fiind de 750 grade Celsius. Dacă temperatura crește cu 50 – 70 grade Celsius peste această valoare, magma devine mobilă.

Analiza probelor de rocă a relevat că magma s-a acumulat sub Muntele Hood de cel puțin 20000 ani, cel mai probabil în ultimii 100000 ani. În cea mai mare parte a timpului, magma nu a fost în stare mobilă, ultimele două erupții majore ale vulcanului Hood având loc acum aproximativ 220 de ani, respectiv cca. 1500 ani.

Cercetătorii susțin că magma aflată la 4-5 km sub scoarță ar putea fi monitorizată pentru a stabili când trece în stare mobilă, schimbarea putând evidenția iminența unei erupții. Mai mult, acest proces de topire a magmei ar putea avea loc înaintea oricăror alte semne care ar putea prevesti o erupție.

Deși Muntele Hood este un vulcan cu o activitate redusă, un studiu preliminar arată că aceste constatări s-ar putea aplica și în cazul altor vulcani din zonele cu o activitate mai intensă. Cercetările vor fi extinse pentru a se stabili dacă descoperirea se aplică doar pentru Muntele Hood sau este valabilă și pentru alți vulcani activi.

Sursă: UC Davis, Oregon State University