În fiecare zi aflăm ceva interesant despre mediul în care trăim, iar o simulare computerizată aduce elemente noi privind evoluția Universului de la Big Bang până în prezent. Oamenii de știință din mai multe institute de cercetare internaționale au realizat cea mai complexă simulare de până acum a modului în care Universul ar fi putut evolua de la 12 milioane de ani după Big Bang.
Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Nature sub titlul „Properties of galaxies reproduced by a hydrodynamic simulation”, iar autorii susțin că noua simulare a reușit să producă un model virtual al Universului care corespunde datelor obținute din observațiile de până acum.
Modelul a simulat o bucată din Univers sub forma unui cub cu latura de 350 milioane de ani lumină și conține peste 12 miliarde de elemente vizuale, cele mai mici având cca. 1000 de ani lumină. Cantitatea impresionantă de date a făcut ca simularea să necesite mai multe luni de procesare în centre de date, cercetătorii estimând că unui PC obișnuit i-ar fi trebuit 2000 de ani pentru a o finaliza.
Ținta principală a studiului a fost formarea și evoluția galaxiilor, modelul simulând 41416 galaxii în total și obținând rezultate ce corespund îndeaproape ratei de dezvoltare a galaxiilor observate în Univers.
Primul clip prezintă evoluția materiei întunecate, a temperaturii gazelor și a elementelor grele.
A doua animație prezintă în cubul din stânga materia întunecată, iar în dreapta evoluția temperaturii gazelor.
Spre deosebire de simulările anterioare, noul model a reușit să obțină proporția de galaxii eliptice și circulare care corespunde raportului observat în cosmos. De asemenea, simularea stabilește modul în care supernovele au contribuit la redistribuirea materiei în Univers.
Rezultatele și simularea computerizată vor fi puse la dispoziția mai multor cercetători pentru a continua studiul, autorii apreciind că, în următorii 10 ani, vor putea fi realizate modele care să recreeze obiecte cosmice de câțiva ani lumină.
Surse: MIT – The universe in a cube, Nature