Exoplaneta GJ 1132b – un Pământ fierbinte

Gliese 1132b
Exoplaneta GJ 1132b și steaua Gliese 1132 comparate cu Pământul și Soarele / ilustrație Nature

Aflați în căutarea unui „al doilea Pământ”, astronomii au descoperit exoplaneta GJ 1132b pe orbita stelei Gliese 1132. Situată la aproximativ 39 ani lumină de noi, planeta GJ 1132b are o rază de doar 1,2 ori mai mare decât Pământul și este telurică, părând să aibă o densitate similară cu Terra. Însă, GJ 1132b este mult prea aproape de steaua sa, primind de la aceasta de 19 ori mai multă energie decât primește Pământul de la Soare. Chiar dacă exoplaneta este mult prea fierbinte pentru a susține orice formă de viață, relativa apropiere le oferă astronomilor posibilitatea de a îi studia atmosfera și caracteristicile.

La începuturile cercetării Căii Lactee pentru descoperirea unor planete în afara Sistemului Solar, astronomii puteau spera doar la identificarea unor giganți gazoși. Acum, pe măsură ce instrumentele și tehnicile astronomice se perfecționează, cercetătorii descoperă planete din ce în ce mai similare cu Pământul. O copie perfectă a Terrei încă nu a fost găsită, dar fiecare nouă descoperire adaugă o pată de culoare la un tablou foarte divers al exoplanetelor din galaxia noastră.

Gliese 1132 este o „pitică roșie”, o stea din categoria stelelor pitice de clasă M, considerate a fi cele mai comune în Calea Lactee. Acestea au o dimensiune maximă de doar 60% din cea a Soarelui, dar sunt de 12 ori mai multe decât „piticele galbene” – stele de tip G similare astrului nostru. Mult timp s-a considerat că „piticele roșii” nu sunt chiar cele mai bune ținte pentru căutarea exoplanetelor, dar cercetări recente au demonstrat contrariul cu rezultate spectaculoase: „Kepler-186f – prima exoplanetă similară Pământului” și „Kepler-438b, Kepler-442b și alte exoplanete potențial locuibile”.

Față de alte exoplanete similare descoperite până acum, GJ 1132b este cea mai apropiată. Sistemul Gliese 1132 se află la aproximativ 39,13 ani lumină de Pământ, fapt ce le permite astronomilor să îl studieze în detaliu. Din datele de până acum, steaua Gliese 1132 are un diametru de doar 21% din cel al Soarelui, dar planeta GJ 1132b primește de 19 ori mai multă energie decât Pământul. Apropierea față de steaua sa transformă exoplaneta GJ 1132b într-un „Pământ fierbinte”, cu temperaturi estimate între 136 și 306 grade Celsius.

În aceste condiții viața nu poate supraviețui, dar astronomii vor să afle mai multe detalii despre compoziția exoplanetei. Până acum, datele sugerează că ar fi foarte similară Pământului, fiind alcătuită din roci și fier. De asemenea, cercetătorii cred că ar putea avea atmosferă, dar este nevoie de mai multe observații pentru a confirma această ipoteză. Studiul „A rocky planet transiting a nearby low-mass star” a fost publicat în revista Nature.
Surse: Nature, Massachusetts Institute of Technology