Exoplaneta HIP 11915b – un Jupiter orbitează un Soare

HIP11915b
Exoplaneta HIP 11915b și steaua HIP 11915 / ilustrație ESO/M. Kornmesser

HIP 11915b este o exoplanetă foarte similară cu Jupiter, ce orbitează în jurul unei stele asemănătoare cu Soarele. Dacă astronomii vor descoperi și cel puțin o planetă telurică în zona locuibilă, am putea spune că HIP 11915 este o altă versiune a Sistemului Solar. De altfel, acesta este și scopul echipei de astronomi brazilieni care încearcă să identifice planete în jurul unor stele similare Soarelui.

Majoritatea sistemelor planetare descoperite până acum se remarcă prin prezența unor exoplanete masive, de cel puțin câteva ori mai mari decât Pământul, aproape de steaua în jurul căreia orbitează. Această dispunere planetară este inversă celei din Sistemul Solar, unde planetele telurice mai mici sunt mai aproape de Soare, iar giganții gazoși se află la mai mare depărtare.

Conform ipotezelor actuale, Jupiter ar fi avut un rol important în modelarea Sistemului Solar așa cum îl cunoaștem acum, distrugând primele protoplanete, eliberând spațiul pentru planetele telurice și protejând Pământul de mai multe impacturi catastrofale. Pentru a testa corectitudinea teoriei, cercetătorii au început să studieze planetele care orbitează în jurul unor stele similare Soarelui.

O astfel de stea este HIP 11915, aflată la aproximativ 200 ani lumină de noi, în direcția constelației Cetus (Balena). HIP 11915 are o vârstă estimată de astronomi la 4,0 ± 0,6 miliarde de ani, apropiată de cea a Soarelui (cca. 4,6 miliarde de ani), o masă și o compoziție similară cu cea a stelei noastre. Exoplaneta HIP 11915b are o masă similară cu Jupiter și orbitează la aproape aceeași distanță ca Jupiter de Soare.

Dintre sistemele planetare descoperite până acum, astronomii consideră HIP 11915 cel mai asemănător cu Sistemul Solar în privința relației dintre stea și o planetă similară lui Jupiter. În viitor, cercetătorii vor încerca să stabilească prezența unor planete telurice în jurul stelei HIP 11915. Jorge Melendez, coordonatorul cercetării, consideră căutarea unui „Sistem Solar 2.0” și a unui „Pământ 2.0” drept una dintre cele mai incitante încercări ale astronomiei actuale. Studiul „The Solar Twin Planet Search II. A Jupiter twin around a solar twin” va fi publicat în revista Astronomy and Astrophysics.
Surse: ESO, Astronomy and Astrophysics