Falcon 9 Block 5 – prima lansare reușită (video)

Falcon 9 Block 5
Falcon 9 Block 5, 11 mai 2018 / foto SpaceX

Falcon 9 Block 5 este versiunea îmbunătățită a rachetei SpaceX, iar compania susține că acest model ar putea fi reutilizat de cel puțin 10 ori. Prima lansare Falcon 9 Block 5 a reușit să pună cu succes pe orbită Bangabandhu-1, primul satelit al Republicii Populare Bangladesh. De asemenea, lansarea a marcat prima misiune a versiunii Falcon 9 care ar trebui să transporte astronauți către Stația Spațială Internațională.

Lansarea a fost programată inițial pentru data de 10 mai 2018, dar o eroare a sistemelor de suport de la sol a condus la întreruperea secvenței cu 58 de secunde înainte de decolare.

Problema a fost explicată ulterior de Michael Hammersley, inginer SpaceX, înaintea celei de-a doua tentative de lansare.

În data de 11 mai 2018, la ora 20:14 UTC (16:14 ora locală, 23:14 la București), racheta Falcon 9 Block 5 a fost lansată cu succes din Complexul 39A al Centrului Spațial Kennedy din Florida. Prima treaptă a rachetei a revenit cu bine pe nava autonomă „Of Course I Still Love You”, în Oceanul Atlantic.

La aproximativ 33 de minute de la lansare, Bangabandhu Satellite-1 (Bangabandhu-1) a fost plasat pe o orbită de transfer geostaționar (GTO). Bangabandhu-1 este primul satelit de telecomunicații al Republicii Populare Bangladesh și a fost denumit în onoarea politicianului Sheikh Mujibur Rahman, considerat fondatorul republicii.

Conform SpaceX, Falcon 9 Block 5 este „îmbunătățirea substanțială finală” a vehiculului de lansare, a cărei primă treaptă ar trebui să poată fi refolosită de cel puțin 10 ori cu minime operațiuni de recondiționare. De asemenea, Falcon 9 Block 5 ar trebui să lanseze capsula Dragon Crew. Din păcate, construirea capsulelor CST-100 Starliner și Crew Dragon s-a dovedit mult mai dificilă decât se așteptau Boeing, SpaceX și NASA. Dacă inițial se vorbea de „încetarea dependenței față de Rusia” din 2017, acum primele zboruri fără echipaj uman sunt programate pentru august 2018. Dacă totul decurge bine, primii astronauți ar putea fi lansați de către racheta Atlas V/capsula CST-100 Starliner și racheta Falcon 9/capsula Dragon Crew în noiembrie-decembrie 2018.