Falcon Heavy la prima lansare (video)

Falcon Heavy
Prima lansare Falcon Heavy / imagine SpaceX

Prima lansare Falcon Heavy a avut loc în data de 6 februarie 2018 din Complexul 39A al Centrului Spațial Kennedy din Florida. Lansarea nu a decurs fără probleme, dar Falcon Heavy a reușit să devină cea mai puternică rachetă din lume, utilizată în prezent. În afară de reușita istorică, racheta nu pare să aibă prea multe misiuni în viitor, conform lui Elon Musk.

Falcon Heavy ar putea fi descrisă cel mai bine drept trei rachete Falcon 9 unite într-un singur corp. De altfel, cele două trepte primare laterale sunt chiar primele trepte alte vehiculelor de lansare Falcon 9 care au pus pe orbită misiunile Thaicom 8 în mai 2016, respectiv CRS-9 în iulie 2016. Acestea au fost recuperate, recondiționate și cuplate la o treaptă primară centrală, în continuarea căreia s-a aflat treapta a doua și încărcătura. În total, un număr de 27 de motoare ce ard RP-1 (un kerosen rafinat) și LOX (oxigen lichid) au pornit împreună pentru a lansa prima misiune Falcon Heavy Demonstration Mission.

După separarea primelor trepte, cele laterale s-au întors și au revenit la sol cu succes la Zonele de aterizare 1 și 2 (LZ-1 și LZ-2) deținute de SpaceX în cadrul Bazei Aviației SUA de la Cape Canaveral. Modulul central ar fi trebuit să aterizeze pe nava autonomă „Of Course I Still Love You”, staționată în Oceanul Atlantic. Din transmisiunea în direct se înțelege că treapta centrală a fost „pierdută”, probabil distrusă la aterizare.

Această primă lansare nu a avut o încărcătură operațională, Falcon Heavy lansând pe o orbită în jurul Soarelui mașina Tesla Roadster a lui Elon Musk. Conform SpaceX, Falcon Heavy poate transporta 63800 kg pe orbita joasă a Pământului (LEO) și 26700 kg pe o orbită geostaționară (GTO). Pentru comparație, cea mai puternică rachetă aflată în uz până acum era Delta IV Heavy, ce poate lansa 28790 kg pe o orbită joasă și 14220 kg pe pe o orbită geostaționară. Falcon Heavy are o înălțime de 70 metri, lățime totală de 12,2 m și o greutate totală de 1420788 kg. SpaceX mai susține că racheta ar putea lansa 16800 kg către Marte.

Într-o conferință recentă, Elon Musk a susținut însă că SpaceX nu mai are de gând să folosească Falcon Heavy pentru misiuni cu echipaj uman. Deci, așa cum anticipam, nici vorbă de turiști în jurul Lunii în 2018. În schimb, se va concentra pe următorul proiect SpaceX BFR (Big Falcon Rocket).

Desigur, comentariile lui Elon Musk trebuie tratate cu scepticism, fiind recunoscută tendința sa de a supraestima posibilitățile de materializare a proiectelor. De exemplu, Falcon Heavy ar fi trebuit să aibă prima lansare undeva prin 2013. Trecând peste aceste aspecte, prima lansare Falcon Heavy poate fi considerată un succes, SpaceX demonstrând că poate reutiliza prima treaptă a rachetei Falcon 9 și pentru plasarea pe orbită a unor încărcături mai mari. Falcon Heavy ar putea plasa mai muți sateliți mari pe orbită, așa cum obișnuiește racheta europeană Ariane 5.