Ferula mikraskythiana sau aerel dobrogean

aerel dobrogean
Ferula mikraskythiana (centru) în habitatul natural / foto Mátis et al.

În Rezervația Pădurea Dumbrăveni, biologii au descoperit o nouă specie din familia Apiaceae: Ferula mikraskythiana sau „aerel dobrogean”. Din datele de până acum, planta s-ar regăsi doar într-un areal restrâns din Dobrogea și ar trebui încadrată în categoria „în pericol de dispariție”, conform autorilor cercetării. Descoperirea a ajutat și la clarificarea poziției speciei înrudite Eriosynaphe longifolia în cadrul genului Ferula.

Rezervația Pădurea Dumbrăveni este situată în sudul județului Constanța, la granița cu Bulgaria. În luna august 2014, biologul Attila Mátis (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca) a observat o plantă necunoscută ce părea să aparțină familiei Apiacea. Cunoscute și drept Umbelifere (Umbelliferae), speciile din această familie sunt numeroase și includ, printre altele, mărarul, morcovul, țelina, pătrunjelul sau chimenul. Cercetări ulterioare, derulate în cursul anului 2015, au condus la identificarea unui număr de 172 specimene, grupate în două subpopulații.

Conform studiului publicat în jurnalul Phytotaxa, planta reprezintă o nouă specie pentru știință, făcând parte din familia Apiaceae, genul Ferula. Denumirea speciei F. mikraskythiana a fost inspirată de provincia antică Sciția Mică (Mikrá Skythia în limba greacă), ce includea teritoriul actual al Rezervației Pădurea Dumbrăveni. Deoarece se asemăna cu Eriosynaphe longifolia, întâlnită în stepele din estul Europei și vestul Asiei, cercetătorii au comparat cele două plante inclusiv din punct de vedere genetic.

Datele obținute, susțin autorii studiului, justifică desemnarea noii specii Ferula mikraskythiana și reîncadrarea speciei Eriosynaphe longifolia în genul Ferula, unde a fost descrisă inițial în anul 1818. Pentru Ferula mikraskythiana, biologii propun denumirea comună de „aerel dobrogean”, o plantă din genul Ferula fiind cunoscută popular drept aerel, aierel sau ferulă. Aerelul dobrogean poate ajunge până la o înălțime de 170 cm, în medie între 124 și 158 cm, și are o inflorescență de până la 44 cm în diametru.

Deoarece este cunoscută doar o singură populație cu un număr redus de specimene, autorii cercetării susțin că specia ar trebui încadrată în categoria IUCN Endangered (periclitată, „în pericol de dispariție”). Totuși, există posibilitatea ca o nouă populație să fie descoperită pe teritoriul Bulgariei, iar plasarea speciei pe teritoriul rezervației naturale Pădurea Dumbrăveni ar trebui să îi asigure protecția necesară supraviețuirii.
Sursă: Phytotaxa