O dietă bogată în flavonoide din cacao, compușii antioxidanți regăsiți în mod natural în cacao, poate îmbunătății funcțiile cognitive inversând efectele declinului de memorie asociat vârstei înaintate, susține o nouă cercetare publicată în revista Nature Neuroscience. Într-un studiu pilot, cercetătorii universității Columbia au testat o băutură special preparată pentru a conține un nivel ridicat de flavonoide din cacao, rezultatele indicând o îmbunătățire a funcționării memoriei.
Odată cu înaintarea în vârstă, se poate observa un declin al funcțiilor cognitive, cele mai afectate fiind capacitatea de a învăța și memoria. De obicei, declinul memoriei debutează la începutul vieții adulte, dar nu are efecte notabile până la vârsta de 50 – 60 de ani. Cercetările de până acum au reușit să stabilească o legătură între problemele de memorie asociate vârstei înaintate și schimbările dintr-o regiune a creierului denumită girusul dințat, parte din hipocamp. De asemenea, testele efectuate pe cobai sugeau că antioxidanții din cacao pot îmbunătăți conexiunile neuronale din girusul dințat.
Cercetătorii Columbia University Medical Center (CUMC) au dorit să testeze dacă flavonoidele din cacao pot îmbunătăți funcționarea acestei zone a creierului la oameni. În acest sens, a fost derulat un studiu pilot la care au participat 37 de voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani. Aleator, participanții au fost selectați pentru a urma o dietă bogată în antioxidanți din cacao (900mg de flavonoide din cacao zilnic) sau o dietă săracă în acești compuși (10mg pe zi).
Considerând că procesarea distruge o mare parte din flavonoidele regăsite în mod natural în cacao, a fost utilizată o băutură special preparată pentru studiu de către Mars Incorporated, companie care a susținut parțial cercetarea. Participanții au fost evaluați la începutul și finalul studiului cu ajutorul computerului tomograf și testelor de memorie. După trei luni în care au urmat una dintre cele două diete, persoanele care au consumat băutura bogată în flavonoide din cacao au prezentat „îmbunătățiri notabile” ale funcționării girusului dințat și au avut rezultate „semnificativ mai bune” la testele de memorie.
Conform Dr. Scott A. Small, coordonatorul cercetării, dacă la începutul studiului participanții aveau o memorie tipică pentru vârsta de 60 de ani, la finalul perioadei funcționarea memoriei era similară unor persoane de 30 – 40 de ani. Totuși, oamenii de știință susțin că descoperirea trebuie confirmată printr-un studiu la scară largă. De asemenea, atrag atenția că produsele din ciocolată disponibile pe piață nu conțin nivelul de flavonoide folosit în cadrul cercetării, 900mg putând fi obținute dacă am mânca zilnic cca. 25 de batoane de ciocolată, ceea ce nu ar fi sănătos.