Fosilele din Mata Menge, strămoșii „hobbitului” Homo floresiensis?

Mata Menge
Fragment de mandibulă descoperit în Mata Menge / imagine Kinez Riza

În situl arheologic Mata Menge din Insula Flores, Indonezia, au fost descoperite fosile de la cel puțin trei hominini cu o vechime de aproximativ 700000 ani. Dintre fosile se remarcă un fragment de mandibulă care ar fi aparținut unui adult și este cu 20% mai mic decât cea mai mică mandibulă a unui specimen Homo floresiensis, specie poreclită „hobbit” și destul de controversată. Conform cercetătorilor, fosilele din Mata Menge ar aparține unui strămoș al „Omului din Flores” și ar susține ipoteza că acesta este un urmaș Homo erectus afectat de nanism insular.

În peștera Liang Bua, de pe Insula Flores din Indonezia, au fost descoperite în 2004 fosilele unei specii de hominin de mici dimensiuni, aproximativ 1 metru înălțime. Specia a primit denumirea științifică Homo floresiensis și porecla de „hobbit”, iar dimensiunea redusă a creierului a constituit un perpetuu subiect de dispută științifică. Unii cercetători susțin că Homo floresiensis nu ar fi o altă specie, ci un individ afectat de sindromul Down.

În timpul săpăturilor din 2014, cercetătorii au descoperit în situl Mata Menge, situat în bazinul So’a la 70 km est de peștera Liang Bua, un fragment de mandibulă și șase dinți. Fosilele provin de la cel puțin un adult și doi copii, fiind estimate să aibă o vechime de aproximativ 700000 ani. Fragmentul de mandibulă aparține unui adult și este cu 20% mai mic decât cea mai mică mandibulă Homo floresiensis descoperită până acum.

Pe baza dimensiunilor, cercetătorii susțin că fosilele ar aparține unui urmaș Homo erectus care, la rândul său, este strămoșul Homo floresiensis. Cu alte cuvinte, Homo erectus ar fi ajuns pe Insula Flores, unde resursele limitate i-ar fi condiționat dimensiunile, fenomen cunoscut drept nanism insular, luând naștere homininii din Mata Menge. Ulterior, aceștia ar fi evoluat în specia Homo floresiensis. Pentru moment, ipoteza rămâne controversată, fiind necesare mai multe cercetări pentru a lămuri situația „hobbitului” și misterul uneltelor din piatră din Sulawesi.

Fosilele din Mata Menge au fost descrise în studiile „Age and context of the oldest known hominin fossils from Flores” și „Homo floresiensis-like fossils from the early Middle Pleistocene of Flores”, publicate în revista Nature.
Surse: Nature, Nature