FRB 121102 este prima „izbucnire radio rapidă” pentru care astronomii au reușit o localizare aproximativă. Conform studiului publicat în revista Nature, FRB 121102 își are originea într-o galaxie pitică la peste 3 miliarde ani lumină. Pentru moment însă, cauza acestei emisii radio rapide rămâne un mister.
Denumite Fast Radio Burst, prescurtat FBR și tradus aproximativ drept izbucniri sau puseuri radio rapide, aceste fenomene au fost descoperite prima dată în 2007. Un FRB se manifestă ca o emisie radio de foarte scurtă durată, dar foarte puternică. Astfel, deși durează doar câteva milisecunde, o astfel de emisie radio poate avea o putere de până la 500 milioane de ori mai mare decât Soarele.
Fast Radio Burst 121102 a fost identificată prima dată în data de 2 noiembrie 2012, iar ulterior s-a constatat că emisia reapare la diverse intervale de timp. Din datele de până acum, FRB 121102 este singura emisie radio rapidă de scurtă durată care se repetă. Acest fapt a permis astronomilor să o studieze cu ajutorul mai multor telescoape și radio-telescoape, în cele din urmă reușind să reducă aria de origine.
Conform studiului publicat, FRB 121102 ar veni din direcția a ceea ce pare a fi o galaxie pitică aflată la peste 3 miliarde de ani lumină de noi, în direcția constelației boreale Auriga (Vizitiul). Rezultatul a venit ca o surpriză pentru astronomi, majoritatea așteptându-se la o galaxie mult mai mare și mai luminoasă. Pentru moment, cercetătorii nu sunt siguri care este cauza FRB 121102. Cea mai plauzibilă explicație ar fi activitatea unei găuri negre, dar mai multe studii sunt necesare pentru a clarifica misterul.
Sursă: Nature