Fumatul pasiv și pericolele pentru sarcină și copii

fumatul pasiv in sarcina
Riscurile fumatului pasiv pentru sarcină și copii au fost evidențiate recent în două cercetări realizate în SUA și Europa, consecințele fiind dintre cele mai grave, cu repercusiuni imediate și pe termen lung.

Conform Roswell Park Cancer Institute(RPCI), fumatul pasiv a fost corelat cu pierderea sarcini, inclusiv avort spontan, nașterea unui copil mort și sarcini extrauterine. Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) avertizează că fumatul pasiv conduce la deteriorarea ireversibilă a arterelor la copii, crescând riscul atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale în viața adultă.

Studiul RPCI a fost realizat pe un grup de 80762 femei din SUA, rezultatele fiind considerate cu un grad mare de reprezentativitate. Spre deosebire de alte cercetări, studiul nu a avut în vedere doar perioada sarcinii, ci expunerea la fumatul pasiv de-a lungul vieții.

Pe lângă riscurile menționate, cercetătorii au stabilit că femeile care nu au fumat niciodată, dar au fost expuse fumatului pasiv, sunt în pericol mai mare să piardă sarcina. De asemenea, pentru femeile cu cel mai ridicat nivel de expunere la fumatul pasiv, probabilitatea de a avea o sarcină extrauterină, de pierde sarcina sau a da naștere unui copil mort este apropiată de cea întâlnită la femeile care fumează.

În cazul concluziilor ESC, acestea se bazează pe rezultatele a două studii derulate începând din 1980 în Finlanda și Australia, la care au participat 2401, respectiv 1375 de copii cu vârste între 3 și 18 ani, la data începerii studiului. Cercetătorii au investigat obiceiurile părinților de a fuma în prezența copiilor și au măsurat, cu ajutorul ultrasunetelor, grosimea peretelui arterial.

Conform datelor colectate, expunerea la fumatul pasiv în copilărie conduce în mod direct și ireversibil alterarea structurii arterelor, mai exact îngroșarea pereților arteriali. La aceste modificări fiziologice, se pot adăuga și alți factori de natură psihologică, cum ar fi probabilitatea mai mare ca un copil expus la fumatul pasiv să devină fumător activ în viața adultă.

Cercetătorii consideră că rezultatele acestor studii ar trebui să influențeze politicile publice pentru a reduce expunerea la fumatul pasiv, în special a copiilor, prin norme legale care să interzică fumatul în locurile publice și în autovehicule.

Surse: University at Buffalo, ESC