O nouă cercetare a ajuns la concluzia că fumatul pasiv provoacă rezistență la insulină, ceea ce poate conduce la creșterea în greutate. Studiul a fost publicat în Jurnalul American de Fiziologie: Endocrinologie și Metabolism și a examinat modul în care expunerea la fumul de țigară afectează metabolismul provocând rezistența la insulină, incapacitatea celulelor de a răspunde la insulină. Cercetătorii au descoperit și o metodă de a împiedica aceste efecte nocive ale fumatului pasiv, pentru moment testată cu succes doar pe cobai.
Benjamin Bikman, profesor al Universității Brigham Young și coautor al studiului, susține că persoanele care locuiesc cu un fumător, în special copiii, au un risc crescut de a dezvolta tulburări de metabolism și boli cardiovasculare. În pofida măsurilor luate pentru limitarea fumatului în spațiile publice, datele statistice arată că jumătate din populația Americii este expusă fumatului pasiv cel puțin odată pe zi, iar 20% dintre copiii mici locuiesc cu cineva care fumează în casă. Conform studiului „Global Adult Tobacco Survey – Romania 2011”, 35% dintre persoanele în vârstă de peste 15 ani erau expuse la fumatul pasiv, dar Ministerul Sănătății nu s-a gândit să includă și copiii în cercetare.
Oricare ar fi statisticile în România, fumatul pasiv reprezintă o problemă globală de sănătate, iar cercetătorii universității Brigham au vrut să descopere cum afectează metabolismul și provoacă rezistență la insulină. În acest sens, cobaii au fost expuși la fum de țigară pentru a fi observate modificările provocate. Autorii studiului susțin că fumatul pasiv a condus la creșterea în greutate a cobailor, iar mecanismul a fost explicat la nivel celular.
Astfel, expunerea la fumul de țigară a crescut biosinteza ceramidelor în plămâni, ulterior aceste molecule lipidice trecând în țesutul muscular, afectând funcționarea normală a celulelor și provocând rezistența la insulină. Conform coautorului dr. Paul Reynolds, odată declanșată rezistența la insulină, organismul trebuie să producă și mai multă, fapt ce conduce la acumularea de grăsimi.
În cazul cobailor, efectele fumatului pasiv au putut fi combătute prin administrarea de Myriocin, un inhibitor natural al ceramidelor. Totuși, dacă cobaii avea parte și de o dietă bogată în zahăr, efectele asupra metabolismului nu au putut fi prevenite. Cercetătorii caută o soluție similară adecvată pentru testele umane, între timp sugerând să evităm pe cât posibil expunerea la fumatul pasiv, iar fumătorilor să renunțe la fumat.
Surse: Brigham Young University, American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism, Ministerul Sănătății