Galaxia NGC 1316 – ucigaș în serie galactic

NGC 1316 și NGC 1317
Galaxiile NGC 1316 și NGC 1317 / imagine ESO

European Southern Observatory (ESO) a publicat o nouă imagine a galaxiei NGC 1316, bănuită a fi un adevărat ucigaș în serie galactic. Conform cercetătorilor, câteva indicii din structura galaxiei relevă un trecut turbulent, NGC 1316 „înghițind” alte galaxii în decursul a miliarde de ani.

NGC 1316 se află în constelația sudică Fornax (Cuptorul sau Furnalul) la aproximativ 60 de milioane de ani lumină de Pământ. Cunoscută și sub denumirea Fornax A, NGC 1316 este o galaxie radio, terminația „A” indicând că este cea mai puternică sursă de semnal radio din constelație și a patra cea mai puternică sursă radio de pe întreg cerul. Astronomii consideră că puternicele emisii de semnal radio în frecvența de 1400 MHz sunt generate de materia atrasă de imensa gaură neagră din centrul galaxiei, iar interacțiunea cu alte galaxii ar fi putut alimenta acest fenomen.

Alte indicii privind absorbirea altor galaxii sunt prezența unor benzi neobișnuite de praf cosmic și a unor roiuri globulare de stele neobișnuit de mici. Acestea ar putea sugera că NGC 1316 a înghițit deja o galaxie spirală bogată în praf cosmic în urmă cu aproximativ 3 miliarde de ani.

NGC 1316
Benzile de praf cosmic din galaxia NGC 1316 / imagine Hubble

De asemenea, în jurul galaxiei au fost observate resturile unor stele care au fost smulse din locația lor și aruncate în spațiul intergalactic. În opinia cercetătorilor, toate aceste semne indică un trecut violent în care NGC 1316 a anexat alte galaxii, iar acest comportament continuă.

În noua imagine publicată, galaxia NGC 1316 este prezentată alături de galaxia mult mai mică NGC 1317, o posibilă „victimă” în următoarele miliarde de ani. Imaginea a fost obținută prin combinarea mai multor observații realizate cu telescopul MPG/ESO 2.2 din cadrul observatorului La Silla din Chile. O altă imagine, obținută cu ajutorul telescopului Hubble în 2005, prezintă benzile de praf cosmic din galaxia NGC 1316.

Surse: ESO, Hubble