Galaxy S8 și S8 plus – preț, specificații și promisiuni

Galaxy S8
Samsung Galaxy S8 și ecranul Infinity Display

Samsung a prezentat oficial Galaxy S8 și Galaxy S8+, modele văzute de mulți drept o avanpremieră a smartphone-urilor populare în perioada următoare. Corpul din sticlă, ecranul fără ramă, rezistența la apă și asistentul virtual Bixby aduc atât îmbunătățiri de design exterior, cât și de funcționalitate efectivă. Dar este Galaxy S8 telefonul viitorului sau doar o versiune puțin actualizată a modelului de anul trecut? Ca și celelalte companii din domeniu, Samsung pare să se confrunte cu o problemă de inovare, iar Galaxy S8 și S8 plus nu reprezintă soluția.

Infinity Display, mult așteptatul „ecran fără ramă”, putea fi introdus încă din 2014, atunci când Samsung lansa primul Note Edge. În tot acest timp, latura curbă a ecranului nu și-a dovedit utilitatea reală, deși Samsung a îmbunătățit-o la Galaxy S7 edge. Fără ramă și cu o dimensiune destul de mare, smartphone-ul ar putea fi mai dificil de ținut în mână și predispus la atingeri accidentale. În plus, mult mai ușor de spart. Desigur, designul este deosebit și poate fi pe placul utilizatorilor.

În interior, Samsung a dotat Galaxy S8 și S8 Plus cu chipset-ul Qualcomm Snapdragon 835 (Octa-Core CPU 2,35 GHz Quad + 1,9 Ghz Quad și GPU Adreno 540), 4 GB memorie RAM (LPDDR4), 64 GB spațiu de stocare și suport pentru card MicroSD de până la 256 GB. În funcție de țara în care este comercializat, Galaxy S8 poate fi echipat cu Exynos 8895 (Octa-Core CPU 2,3 GHz Quad + 1,7 GHz Quad), chipset produs de Samsung și care a avut în mai multe versiuni anterioare probleme cu încălzirea excesivă.

Galaxy S8+
Galaxy S8 plus

Ecranul Galaxy S8 este de tip AMOLED Quad HD+ cu o diagonală aproximativă de 5,8 inch (146,5mm) la rezoluție 2960 x 1440 pixeli (570 ppi). Galaxy S8+ are ecran AMOLED Quad HD+ de 6,2 inch (158,1mm) la rezoluție 2960 x 1440 pixeli (529ppi). Atât ecranul, cât și spatele telefonului sunt protejate de sticlă Corning Gorilla Glass 5. Carcasa este certificată IP68, garantând protecția completă la praf și la scufundarea în apă cu adâncimea de până la 1m, timp de 30 de minute.

Ambele modele au cameră foto principală Dual Pixel de 12MP cu stabilizare optică a imaginii (OIS) și cameră frontală de 8MP cu auto-focalizare. Alte dotări includ Wi-Fi 802.11ac (2,4 și 5GHz), Bluetooth 5.0, USB tip-C, NFC, GPS, Galileo, Glonass, accelerometru, barometru, senzor de amprentă și pentru scanarea irisului. Galaxy S8 are o baterie de 3000 mAh, S8+ de 3500 mAh, ambele cu suport pentru încărcarea rapidă (Fast Charging) și fără fir (Wireless Charging).

Smartphone-urile sunt echipate cu Android 7.0 și noul Samsung Bixby, un asistent virtual inteligent care înțelege contextul solicitărilor utilizatorului. De asemenea, a fost lansat Samsung DeX, un accesoriu ce permite „transformarea telefonului în desktop”. Samsung susține că a testat riguros siguranța și fiabilitatea Galaxy S8 și S8 plus, pentru a face uitat nefericitul Note 7.

În privința prețului, Galaxy S8 este așteptat din 21 aprilie la aproximativ 799 Euro, iar Galaxy S8 plus la cca. 899 Euro. La aceste prețuri, plus costurile accesoriilor adiționale, Galaxy S8 și S8+ sunt mai mult simboluri de statut decât smartphone-uri care aduc o evoluție utilă pentru utilizatori. Pentru a merita investiția, toate promisiunile făcute de Samsung la lansare trebuie să fie urmate de confirmarea în utilizarea reală și angajamentul companiei pentru susținerea noilor funcții și dotări în viitor.

Sursă: Samsung