Galaxy Z Flip este noul telefon flexibil anunțat de Samsung, o altă încercare a companiei coreene după eșecul Galaxy Fold. Noul model copiază designul Motorola Razr 2019, dar omite o funcție importantă. Vine în schimb cu „primul ecran pliabil din sticlă”, ce s-ar putea dovedi cartea câștigătoare sau o altă cale către fiasco.
Compania Samsung își leagă începuturile succesului comercial de procesul în care Apple o acuza că i-a copiat designul. Apple pretindea că a inventat dreptunghiul cu colțuri rotunjite, iar Samsung susținea că similaritatea între elementele grafice ale primelor telefoane Galaxy și iPhone este întâmplătoare. Procesul s-a pierdut prin multele instanțe prin care a trecut, Samsung a devenit cel mai mare producător de telefoane din lume și toți avem smartphone-uri cu colțuri rotunjite, indiferent de marcă. Ultima, și poate singura, inovație Samsung a fost ecranul curbat lateral, lansat în 2014 la Galaxy Note Edge. Așa cum era de așteptat, ecranul s-a dovedit absolut inutil și a fost abandonat între timp.
Progresul tehnologic a adus ecranele pliabile, primul dispozitiv de acest fel care a ajuns pe piață fiind Royole FlexPai, lansat în noiembrie 2018. Samsung s-a grăbit să nu rămână în urma producătorilor chinezi, a copiat parțial idei similare și a anunțat în februarie 2019 modelul Galaxy Fold. Așa cum preconizam, Galaxy Fold s-a dovedit un eșec, telefonul fiind scump, fără utilitate practică și întârziat de diverse probleme tehnice. În noiembrie 2019, a fost anunțat noul >Motorola Razr, despre a cărui formă spuneam că este prima din acestă categorie care are sens. Samsung pare că s-a grăbit din nou și a copiat doar parțial idea Motorola.
Galaxy Z Flip are tot ce se așteaptă de la un smartphone lansat în 2020: chipset Qualcomm Snapdragon 855+ cu procesor Octa-Core și GPU Adreno 640, 8GB memorie RAM, 256GB spațiu de stocare și Android 10. Două camere principale de 12MP și o cameră frontală de 10MP pentru autoportrete ar trebui să mulțumească pasionații de fotografie cu ajutorul telefonului.
Galaxy Z Flip nu se mai îndoaie în plan orizontal precum Galaxy Fold, ci vertical ca și Moto Razr. Ecranul principal este de tip AMOLED, cu o diagonală de 6.7-inch (~17cm), o rezoluție de 2636 x 1080 pixeli și un raport de aspect 21.9:9. Ecranul are colțuri rotunjite și o gaură pentru camera foto. Se pare că este imposibil pentru producătorii actuali să facă un ecran dreptunghiular, fără găuri și tăieturi. Încă din materialele de prezentare Samsung se poate observa că interfața nu este unitară, uneori o să aveți o gaură în cap în imaginea afișată de aplicațiile folosite pentru apeluri video, în alte cazuri aplicațiile vor folosi un ecran normal dreptunghiular și vor lăsa o bară gri deasupra.
Față de Moto Razr, care are un al doilea ecran extern de 2,7 inch, Galaxy Z Flip are un ecran extern de doar 1,1 inch. Practic, ecranul afișează doar numele apelantului și două butoane. Având în vedere că tehnologia pentru ecrane secundare de mari dimensiuni și consum redus există de cel puțin 5 ani, vezi YotaPhone 2, alegerea Samsung este absolut inexplicabilă. Ecranul-buton are utilitate redusă, este amplasat într-un colț al unui pătrat, ceea ce îl va face probabil dificil de folosit. Gândiți-vă că o să aveți un pătrat care sună în buzunar sau în geantă. Pentru a răspunde trebuie să nimeriți fața corectă și orientarea potrivită. Probabil o să preferați să deschideți ecranul. Până la urmă, de asta v-ați cumpărat telefon pliabil.
Galaxy Z Flip are însă avantajul unei baterii de 3300 mAh, față de 2510 mAh la Moto Razr. Un alt avantaj este prețul mai scăzut, anunțat la 1380 Dolari. În România, Galaxy Z Flip costă 6999,90 lei la precomandă, cu livrare începând din 21 februarie 2020. Probabil Huawei și Xiaomi vor lansa anul acesta modele similare, împrumutând ce e mai bun de la Moto Razr și Galaxy Z Flip, la cel mult 75% din prețul celor două.
Sursă: Samsung