Geoglifele din Valea Chincha mai vechi decât Liniile Nazca

Paracas geoglyphs
Geoglife în Valea Chincha, Peru / imagine Charles Stanish

Cercetări arheologice recente au condus la descoperirea unui complex arhitectural și astronomic în Valea Chincha din Peru. Complexul este format din geoglife liniare, ansambluri circulare de piatră, movile cu funcții rituale și așezări umane întinse pe o suprafață de 40 km pătrați. Conform datărilor efectuate de arheologi, complexul a fost construit în urmă cu aproximativ 2300 de ani, mai vechi cu câteva secole decât celebrele Linii Nazca.

Valea Chincha este situată pe coasta sudică a statului actual Peru, la 200 km sud de Lima. Cercetările arheologice anterioare au identificat o istorie pre-hispanică bogată, de la începutul primului mileniu înaintea erei noastre și continuând în perioada Inca, până în secolul 16 d.Hr. În acest context, între anii 800 î.Hr. și 100 d.Hr., s-a dezvoltat cultura Paracas, una dintre cele mai vechi din zona Anzilor.

Deși cercetările anterioare au condus la stabilirea a cel puțin 30 situri în Valea Chincha, considerată unul dintre cele mai importante centre ale culturii Paracas, descoperirea complexului arhitectural și astronomic Chincha demonstrează nivelul de dezvoltare al societății, preocuparea pentru modelarea peisajului și înțelegerea fenomenelor naturale.

geoglife
O parte a complexului din Valea Chincha, Peru / imagine Charles Stanish

Arheologii au identificat 71 de geoglife (forme realizate pe sol prin așezarea pietrelor) liniare întinse pe o suprafață de 40 km pătrați, la jumătatea distanței dintre așezările de pe coastă și cele montane. Liniile indică cinci movile ceremoniale, în trei cazuri fiind aliniate pentru a marca solstițiul de iarnă din iunie, așa cum ar fi fost perceput în urmă cu 2300 de ani în emisfera sudică.

De asemenea, arheologii au descoperit 353 de alte structuri realizate din piatră, având forme circulare sau rectangulare. Autorii studiului în care este descrisă descoperirea („A 2,300-year-old architectural and astronomical complex in the Chincha Valley, Peru”) consideră că o parte a geoglifelor aveau rolul de a direcționa comercianții și pelerinii către centrele din Valea Chincha.

Cum recentele descoperiri sunt mai vechi cu cel puțin 300 de ani decât Liniile Nazca, cercetătorii încearcă acum să stabilească dacă există vreo legătură între cele două și dacă constructorii complexului din Valea Chincha au influențat cultura Nazca.

Surse: National Geographic, PNAS, LiveScience