Pe o bucată de rocă descoperită în Molí del Salt (Spania) au fost scrijelite șapte forme semicirculare în urmă cu aproximativ 13800 ani. Acum, cercetătorii cred că ar putea fi prima reprezentare a unui grup social uman, prima hartă a unei așezări umane din Paleoliticul superior. Dacă incrustațiile în rocă sunt șapte colibe sau nu, probabil nu vom ști niciodată cu certitudine. Însă, este clar că artistul preistoric a avut intenția de a reprezenta ceva, realizând șapte desene aproape identice.
Majoritatea reprezentărilor artistice din Paleolitic se rezumă la animale sau personaje umane aflate la vânătoare de animale (vezi și Picturi rupestre în Vilafranca și Picturile rupestre din Maros-Pangkep sunt printre cele mai vechi din lume). Deși au fost identificate gravuri și inscripții în piatră și mai vechi (Cea mai veche gravură din lume și Gravura din Peștera Gorham), noua descoperire este considerată deosebit de importantă pentru că ar putea indica abilitatea vânător-culegătorilor de a reprezenta relațiile sociale.
Situl arheologic Molí del Salt este situat la aproximativ 50 km. vest de Barcelona, pe malul râului Milans. Datările sugerează că stratul în care a fost descoperită bucata de rocă aparține Paleoliticului superior târziu, în urmă cu 13000 – 15000 ani. Cel mai probabil, șistul cristalin cu o lungime de 18 cm. și 8,5 cm. lățime a fost inscripționat în urmă cu aproximativ 13800 ani.
Cercetătorii susțin că forma și numărul reprezentărilor semicirculare sunt similare cu așezările unor vânători culegători, chiar și din prezent (boșimanii Kalahari sau aborigenii din Australia). Astfel, bucata de rocă gravată este interpretată ca o primă reprezentare a unui grup de locuințe, o mini hartă a unei așezări umane preistorice. Desigur, ca orice altă reprezentare stilizată, gravura din Molí del Salt poate avea mai multe interpretări. Studiul „Looking at the Camp: Paleolithic Depiction of a Hunter-Gatherer Campsite” a fost publicat în revista PLoS ONE.
Surse: PLoS ONE, IPHES