Grindelul de peșteră, primul pește de peșteră european (video)

grindel de pestera
Grindelul european de peșteră (Barbatula sp.) / foto Jasminca Behrmann-Godel et al.

În sistemul carstic Dunăre-Aach, ihtiologii au descoperit primul pește de peșteră din Europa. Peștele este un grindel din genul Barbatula și a fost numit provizoriu grindelul european de peșteră. Cercetătorii cred că populația identificată în peșteră a fost izolată de alte specii similare ce trăiesc la suprafață de câteva mii de ani, după ultima Epocă de Gheață. De asemenea, consideră posibilă existența unor alte specii adaptate la viața în mediul subteran din regiune.

Sistemul carstic Dunăre-Aach este situat în Sud-Vestul Germaniei, în munții Jura Șvabă (Alpii Șvabi). În acea regiune, Dunărea superioară dispare într-un sistem carstic subteran alimentând râul Radolfzeller Aach, care se varsă în Rin. Într-una dintre cele mai adânci peșteri din regiune, scafandrul amator Joachim Kreiselmaier a observat pentru prima dată „peștii ciudați” în anul 2015.

Fotografiile realizate au fost prezentate mai multor specialiști, iar scufundări ulterioare au condus la capturarea a cinci specimene. Conform studiului publicat, peștele este un grindel (denumit și molan) din genul Barbatula. Spre deosebire de speciile care trăiesc la suprafață, exemplarele din peșteră și-au pierdut coloritul. Grindelul de peșteră nu mai are petele și solzii specifici peștilor de la suprafață, ci are o piele pală, de culoare rozalie.

De asemenea, peștii descoperiți în peșteră au ochi de dimensiune redusă, cercetătorii nefiind siguri dacă mai sunt funcționali. În schimb, peștii au mustăți mai mari, care i-ar putea ajuta să exploreze mediul înconjurător în întuneric. Pe baza analizelor genetice, cercetătorii susțin că grindelul de peșteră este diferit și izolat complet de alte specii ce trăiesc la suprafață. Populația ar fi putut să evolueze doar după Glaciațiunea Würm, ultima „Epocă de Gheață” în timpul căreia zona era acoperită de o calotă glaciară.

Pentru moment, peștele nu a fost descris ca o specie nouă pentru știință, fiind denumit provizoriu grindelul european de peșteră. Autorii consideră că ar putea exista câteva mii de exemplare ce trăiesc în izolare în sistemul carstic Dunăre-Aach, mai multe cercetări fiind necesare pentru stabilirea arealului speciei și a unor alte posibile specii ce se ascund în mediul subteran. Studiul „The first European cave fish” a fost publicat în jurnalul Current Biology.

Sursă: Current Biology