Gualicho shinyae – un T. rex din Patagonia

Paleontologii au descris o nouă specie de dinozaur theropod carnivor: Gualicho shinyae. Deși se aseamănă cu un Tyrannosaurus rex, Gualicho este o rudă îndepărtată a celebrului prădător din America de Nord și pare să fie mai apropiat de Deltadromeus agilis din Africa. Cercetătorii consideră Gualicho shinyae o specie neobișnuită printre dinozaurii descoperiți în Patagonia și speră să îi ajute să descifreze misterul brațelor mici întâlnite și la T. rex.

Primele fosile care au condus la descrierea noii specii au fost descoperite în 2007 în formațiunea geologică Huincul din provincia Río Negro, în Patagonia de nord, Argentina. Specimenul păstra fragmente din coloana vertebrală, o parte din coadă, un membru anterior și părți din membrele posterioare. Pe baza acestora, paleontologii Museo Patagónico de Ciencias Naturales l-au reconstituit și expus.

Gualicho
Dinozaurul Gualicho shinyae reconstituit

Gualicho shinyae avea o înălțime de 1,7 metri, o lungime totală de cca. 6m și cântărea aproape o tonă. Dinozaurul a trăit în Cretacicul târziu, în urmă cu aproximativ 90 milioane de ani, dar nu se aseamănă cu ceilalți dinozauri descoperiți în același sit de fosile. Ca și Tyrannosaurus rex, acest dinozaur are membre superioare neobișnuit de mici, opusul „brațelor teribile” întâlnite la Deinocheirus mirificus. În pofida dimensiunilor generale, Gualicho avea brațe de dimensiunea celor ale unui copil și doar două degete, arătător și degetul mare. Paleontologii nu sunt încă siguri de ce T. rex și Gualicho aveau această conformație a membrelor, dar speră ca descoperirea mai multor specimene și specii similare să rezolve misterul.

În privința aspectului general, G. shinyae pare să fie mai apropiat de Deltadromeus agilis, un dinozaur carnivor descoperit în partea de nord a Africii, cu care ar putea fi înrudit. Numele de Gualicho le-a fost inspirat cercetătorilor de Gualichu, un spirit venerat de populația Tehuelche din Patagonia. Descrierea noii specii a fost publicată în PLoS ONE sub titlul „An Unusual New Theropod with a Didactyl Manus from the Upper Cretaceous of Patagonia, Argentina”.
Surse: PLoS ONE, Field Museum