Folosind telescopul spațial NASA Spitzer, astronomii au confirmat HD 219134b drept cea mai apropiată exoplanetă telurică (terestră) descoperită până acum. Steaua în jurul căreia orbitează se află la „doar” 21 de ani lumină, în direcția constelației Cassiopeia. Din măsurătorile efectuate, astronomii susțin că HD 219134b este un super-Pământ.
Steaua HD 219134, cunoscută și sub denumirea HR 8832, este o stea pitică portocalie situată la aproximativ 21 ani lumină de noi, în direcția constelației nordice Cassiopeia, în apropierea Stelei polare. Steaua este mai mică și mai puțin luminoasă decât Soarele, dar ar trebui să poată fi reperată cu ochiul liber.
Exoplaneta HD 219134b a fost descoperită cu ajutorul instrumentului HARPS amplasat la Telescopul Național Galileo din Insulele Canare, ulterior fiind confirmată cu ajutorul telescopului spațial Spitzer. Conform datelor culese, HD 219134b este de aproximativ 1,6 ori mai mare în diametru și are o masă de 4,5 ori mai mare decât Pământul. Aceste măsurători confirmă că exoplaneta este „stâncosă”, o planetă telurică la fel ca Pământul.
HD 219134b este însă mult prea aproape de steaua sa pentru a susține viața. Exoplaneta orbitează în jurul stelei HD 219134 în doar trei zile, distanța mică transformând-o într-un super-Pământ fierbinte. Chiar dacă nu se află în zona locuibilă, studierea exoplanetei poate furniza astronomilor o mulțime de informații ce ar putea fi folosite în alte studii.
Cea mai apropiată exoplanetă confirmată până acum este Gliese 674 b (GJ674b) aflată la aproximativ 14,8 ani lumină, dar și Alpha Centauri ar putea avea două planete. Recent, exoplaneta Kepler-452b a fost declarată cea mai asemănătoare cu Pământul, o planetă unde ar putea exista viață. Kepler-186f a fost prima exoplanetă similară Pământului descoperită, iar cea mai apropiată planetă locuibilă ar putea fi Gliese 832c.
Sursă: NASA