Helianthus – cum și de ce floarea-soarelui urmărește Soarele (video)

Sunflower
Helianthus annuus – Floarea-soarelui / imagine Bruce Fritz/OSU

Plantele din genul Helianthus sunt cunoscute în mod comun drept floarea-soarelui nu doar pentru aspectul lor astral, ci și pentru mișcarea zilnică de urmărire a Soarelui. Folosind fotografierea secvențială, biologii au surprins mișcările heliotropice și au reușit să explice cum și de ce floarea-soarelui se învârte după Soare, inclusiv în timpul nopții. De asemenea, filmările realizate explică de ce floarea-soarelui este orientată către Est după ce a înflorit.

Genul Helianthus face parte din familia Asteraceae și cuprinde în prezent peste 70 de specii, native în America de Nord și de Sud. Cunoscute drept „floarea-soarelui”, s-au răspândit pe tot globul ca plante ornamentale și tehnice, specia Helianthus annuus fiind cultivată pentru obținerea uleiului de floarea-soarelui. Pe lângă floarea ce amintește de astrul nostru, planta „se mișcă” în concordanță cu traiectoria aparentă a Soarelui pe bolta cerească. Clipul următor surprinde heliotropismul manifestat de floarea-soarelui pe măsură ce crește.

Conform studiului publicat de către cercetătorii UC Davis și UC Berkeley, floarea-soarelui se folosește de „ceasul circadian”, ritmul circadian intern, pentru a direcționa hormonii de creștere către anumite zone. În timpul zilei, planta crește mai mult în partea opusă Soarelui, tulpina aplecându-se spre sursa de lumină. În timpul nopții, ritmul de creștere se inversează și planta ajunge din nou cu fața spre răsărit în zorii zilei. Această creștere diferențiată permite plantelor tinere să primească mai multă lumină și să acumuleze mai multă biomasă.

Floarea-soarelui își reduce treptat ritmul de creștere și, prin urmare, rotirea față de Soare. Atunci când ajunge la perioada de înflorire (anteză), floarea-soarelui este orientată către Est. Imaginile filmate de către biologii americani au demonstrat că florile orientate către răsărit primesc mai multă lumină dimineața, se încălzesc mai repede și reușesc să atragă mult mai multe insecte care să le polenizeze.

Așadar, floarea-soarelui crește diferențiat de-a lungul zilei pentru maximiza dezvoltarea, iar la maturitate se orientează către răsărit pentru a favoriza polenizarea. Indiferent de motivele sale biologice, pentru noi floarea-soarelui rămâne o sursă de frumusețe chiar și în spațiu, dar și o importantă sursă naturală de vitamina E. Studiul „Circadian regulation of sunflower heliotropism, floral orientation, and pollinator visits” a fost publicat în revista Science.
Sursă: Science