HTC One M8s și prețul autonomiei crescute

M8s
HTC One M8s

Lansarea HTC One M8s a fost considerată o surpriză, mai ales după prezentarea oficială a modelului One M9, și mulți s-au întrebat care este rolul acestui nou smartphone în gama HTC. Cum One M8s a ajuns în România la un preț mai mic decât cel recomandat, merită să aruncăm o privire asupra avantajelor și neajunsurilor acestui model față de celelalte telefoane din familia One.

Dacă în cazul One M9 prețul din titlu sugera costul specificațiilor de top, în situația lui One M8s se referă la raportul dintre autonomie și performanță. În ultimii ani, smartphone-urile au devenit din ce în ce mai performante, dar tehnologiile bateriilor nu au evoluat în același ritm. Avem acum telefoane la fel de capabile precum un laptop, dar autonomia lor lasă de dorit și a devenit principala nemulțumire a utilizatorilor.

Pentru One M8s, HTC a găsit două soluții: o baterie mai mare și un alt chipset. Astfel, deși carcasa este identică, M8s are o baterie de 2840 mAh, față de 2600 mAh la M8. Noul model nu mai are chipset-ul Quad-Core Qualcomm Snapdragon 801, ci Snapdragon 615 cu procesor Octa-Core pe 64 biți (Quad-Core 1,7 GHz + Quad-Core 1,0 GHz). În acest caz, opt nuclee nu aduc performanță mai bună decât patru, dar consumă mult mai puțin.

Conform HTC, One M8s asigură până la 753 ore în regim de așteptare 3G, față de numai 496 ore pentru M8. Deși ambele modele oferă o durată similară de convorbiri, cca. 20 de ore, One M8s ar trebui să asigure o autonomie mult mai mare, având restul specificațiilor identice: ecran Full HD de 5 inch, memorie RAM de 2GB, spațiu de stocare 16GB și conectivitate 4G.

Cealaltă diferență notabilă față de M8 este reprezentată de camera principală. Ca și la M9, HTC a renunțat la tehnologia UltraPixel care promitea mai mult decât un smartphone în 2014, noua cameră având un senzor de 13MP cu auto-focus și capabil să înregistreze clipuri video la rezoluție Full HD (1080p/60cps). Camera frontală a rămas de 5MP, pentru „selfiuri fără efort”. Desigur, telefonul are GPS, Android 5 „Acadea” și celelalte dotări standard ale unui smartphone nou.

În concluzie, One M8s ar trebui să ofere o cameră mai bună și o autonomie mai mare decât M8, dar și un preț mai mic decât M9. În prezent, One M8 se comercializează la aproximativ 2199 – 2349 lei, One M9 la peste 3000 lei, iar HTC One M8s are un preț de cca. 2100 lei. Noul model este ideal pentru cei care apreciază calitatea gamei One, dar nu doresc să cheltuiască prea mult și apreciază o autonomie mai mare.
Surse: HTC, HTC