HTC One M9 și prețul unui smartphone cu multă memorie

M9 Gold
HTC One M9 Gold

La exterior, HTC One M9 se aseamănă destul de mult cu modelul de anul trecut One M8 și poate fi confundat cu ușurință doar privindu-l din față. Dar One M9 își ascunde noutățile în interior, iar unele dintre ele sunt destul de interesante. După ce a mizat pe o tehnologie proprie care nu a reușit să impresioneze, HTC vine cu o cameră nouă, mai multă memorie și un procesor mai performant. Însă, modificările de sub carcasă aduc și un preț destul de piperat.

Actualizare: HTC One M9 este disponibil în România și poate fi cumpărat din acest magazin sau de aici.

HTC One M9 a păstrat ecranul de 5 inch Full HD (1080p) introdus la modelul de anul trecut, carcasa metalică și designul care i-a asigurat un loc printre cele mai elegante smartphone-uri din ultimii ani. Cum era de așteptat, chipsetul este un model mai nou: Qualcomm Snapdragon 810 cu procesor Octa-Core pe 64 biți (4 x 2,0 GHz + 4 x 1,5 GHz) și GPU Adreno 430.

Comparat cu Snapdragon 801 de la One M8 2014, noul chipset ar trebui să asigure o autonomie mai bună, dar acest aspect depinde foarte mult și de modul în care aplicațiile vor fi optimizate. One M9 vine cu 1GB în plus de memorie RAM, cei 3 GB punându-l în aceeași clasă cu Samsung Galaxy Note 4 sau Nexus 6. Memoria internă este de 32 GB și poate fi completată cu un card MicroSD de până la 128 GB.

M9 Gunmetal
HTC One M9 Gunmetal și Silver

Față de camera dublă UltraPixel de 4 MP de anul trecut, One M9 aduce o cameră principală de 20MP protejată de sticlă de safir și capabilă să înregistreze clipuri video la rezoluție 4K (2160p). Schimbarea poate fi considerată o recunoaștere a eșecului tehnologiei UltraPixel, păstrată însă la camera frontală cu senzor de 4MP care filmează Full HD și face „selfiuri senzaționale”. Din păcate, primele teste arată că nici camera de 20 MP nu asigură poze prea grozave, dar unele probleme ar putea fi remediate prin actualizări de soft.

Printre alte dotări ale modelului One M9 nu puteau să lipsească conectivitatea 4G, GPS, NFC, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11ac și cartela de tip Nano-SIM. Acumulatorul de 2840 mAh ar trebui să asigure, conform producătorului, până la 21,7 ore de convorbiri în rețele 3G sau până la 402 ore în regim de așteptare. Carcasa este oferită în versiunile gri (Gunmetal Gray), argintiu (Glacial Silver) și auriu (Amber Gold).

HTC nu a anunțat prețul oficial, dar comercianți din Statele Unite l-au listat deja la 650 Dolari cu abonament. Pentru comparație, modelul de anul trecut costă 100 Dolari cu abonament. În România, One M8 se comercializează la cca. 2200 lei, iar prețul HTC One M9 va depăși cu siguranță 3000 la lansare. Articolul va fi actualizat cu prețul One M9 în România.
Surse: HTC, The Verge