Iepurele de Jad a ajuns pe Lună! (video și primele imagini)

Yutu, exploratorul lunar cunoscut drept Iepurele de Jad, a aselenizat în data de 14 decembrie la ora 13:12 GMT. Parte a misiunii chineze Chang’e 3, aselenizarea a fost transmisă în direct de televiziunea națională. Prin această reușită, China devine a treia națiune care aselenizează controlat, alături de SUA și fosta Uniune Sovietică. Spre deosebire de sondele trimise pentru explorarea Lunii, aterizarea controlată nu conduce la deteriorarea încărcăturii transportate.

Yutu a reușit să ajungă cu bine în Sinus Iridum (Golful Curcubeelor), după ce a planat timp de câteva minute în căutarea unei poziții optime. Ultima aselenizare controlată fără echipaj uman a avut loc în 1976, fiind realizată în cadrul misiunii sovietice Luna 24.

În imaginile difuzate de televiziunea chineză CCTV, se observă cum Iepurele de Jad coboară rampa modulului lunar Chang’e 3 și își începe misiunea de explorare.

Iepurele de Jad a luat numele animalului de companie al zeiției Lunii Chang’e din mitologia chineză. Vehiculul de explorare are o greutate de 120 kg, este alimentat de energie solară și va desfășura misiuni de cercetare geologică timp de aproximativ trei luni. Iepurele de Jad poate urca pante de până la 30 de grade și se deplasează cu o viteză maximă de 200 m pe oră. Yutu este controlat de la centrul de comandă chinez cu sprijinul tehnic al Agenției Spațiale Europene (ESA).

China a ales drept țintă Sinus Iridum deoarece este o parte a Lunii puțin explorată, Yutu fiind primul vehicul de cercetare care a aselenizat controlat în zonă. Primele imagini trimise de Iepurele de Jad arată modulul Chang’e 3 și solul lunar.

Planurile Chinei nu se opresc la Yutu, în 2017 se intenționează lansarea unei noi misiuni fără echipaj uman care să colecteze și să aducă înapoi probe de sol. De asemenea, China dorește să aibă o stație spațială funcțională până în 2020.

Surse: The Guardian, Reuters, China Space, The New York Times, BBC