Illacme tobini – miriapodul cu 414 picioare și 4 penisuri (video)

milliped
Illacme tobini / foto Marek et al./SciNews.ro

Illacme tobini este o nouă specie de miriapod, descoperită de cercetători în Parcul Național Sequoia, California. Miriapodul are 414 picioare, 4 gonopode și 200 de glande ce secretă venin. Illacme tobini este considerat o rudă apropiată a miriapodului Illacme plenipes, animalul cu cele mai multe picioare din lume. Cercetătorii nu au reușit însă să identifice decât un singur exemplar, fiind posibil ca specia să fi dispărut deja.

În cadrul unei expediții științifice derulate în 2006, a fost identificat un specimen neobișnuit în peștera Lange, situată în apropierea muntelui Yucca din Parcul Național Sequoia. Deși au mai fost cercetate alte 63 de locații din apropiere și aceeași peșteră de încă trei ori, nu a mai fost descoperit vreun miriapod identic.

Specia Illacme tobini face parte din subîncrengătură Myriapoda (miriapode), clasa Diplopoda (milipede) și familia Siphonorhinidae. Ca și alte vietăți similare, Illacme tobini se remarcă prin numărul mare de picioare, respectiv 414 grupate în perechi. Specimenul colectat are patru gonopode, membre transformate în penisuri. Pentru a se apăra de eventuali prădători, miriapodul are 100 de perechi de glande ce secretă venin. De asemenea, corpul este acoperit cu peri sericigeni, fire ce produc un fel de mătase.

Cum încercările de până acum de a identifica un alt exemplar au eșuat, miriapodologii se tem ca nu cumva specia să fi dispărut deja. Totuși, specia înrudită Illacme plenipes a fost identificată prima dată în 1926, descrisă în 1928 și redescoperită abia în 2005. Într-un studiu publicat în 2006, Illacme plenipes a fost declarat „animalul cu cele mai multe picioare din lume”, miriapodul având 750 de picioare. Noul studiu „A new species of Illacme Cook & Loomis, 1928 from Sequoia National Park, California, with a world catalog of the Siphonorhinidae (Diplopoda, Siphonophorida)” a fost publicat în jurnalul cu acces gratuit ZooKeys.
Sursă: ZooKeys