Imaginile săptămânii – Inimi din spațiu, crocodili albi, fenomene meteo deosebite

Săptămâna aceasta s-a sărbătorit Valentine’s Day, iar NASA și ESA au publicat mai multe imagini cu nebuloase, galaxii, insule sau alte obiecte fotografiate din spațiu ce se aseamănă unor inimi. O nouă erupție vulcanică a avut loc în Indonezia, flacăra olimpică a fost imortalizată din spațiu, doi crocodili albi au fost prezentați la Paris și alte fotografii și clipuri interesante din această săptămână.

Telescopul cu raze X Chandra a furnizat imaginea regiunii centrale a roiului de stele NGC 346, compusă dintr-un nor de gaze foarte fierbinți care se întinde pe o distanță de 100 ani lumină.

roiul de stele NGC 346
NGC 346 / imagine NASA/CXC/U.Liege/Y.Nazé

Agenția Spațială Europeană a publicat o fotografie cu „Inima din Atacama”, lacul Miscanti din Chile, alte imagini similare fiind disponibile sub formă de felicitări.

Lacul Miscanti
Lacurile Miscanti și Miñiques din Chile / imagine JAXA/ESA

Una dintre cele mai interesante colecții de imagini a venit de la astronautul Chris Hadfield, fostul comandant al Stației Spațiale Internaționale, care a postat pe Twitter fotografii realizate pe Marte.
inimi pe Marte
inimi pe Marte
inimi pe Marte
În acest timp, Curiosity a reușit să depășească cu succes o dună înaltă de 7m și a ajuns aproape de distanța de 5km parcurși pe Planeta Roșie.
 NASA/JPL-Caltech
Datele furnizate de sonda spațială Cassini au fost transformate într-o animație care prezintă „dansul” aurorelor de pe Saturn.

Observatorul solar NASA SDO a împlinit patru ani, prilej pentru a prezenta o serie de imagini deosebite surprinse cu ajutorul său.

Sateliții NASA au surprins un fenomen meteorologic cunoscut drept „Pineapple Express”, un flux de nori care se deplasează printr-un coridor restrâns.

De asemenea, satelitul NOAA GOES a urmărit evoluția furtunii de zăpadă care a afectat sudul Statelor Unite în data de 12.02.2014.

NASA a publicat o fotografie realizată de astronauții ISS în care se poate observa complexul olimpic de la Soci
Flacara olimpica din spatiu
iar fotograful rus Alexei Danichev a surprins următoarea imagine cu Luna
Luna la Soci
Vulcanul Kelud din Indonezia a erupt în data de 13 februarie, evenimentul fiind observat din spațiu cu ajutorul sateliților.

Vulcanul Kelud
Vulcanul Kelud din spațiu / Imagine NASA/Jesse Allen

De la sol, imaginile arată pagubele provocate și populația nevoită să se deplaseze spre zone mai sigure. Indonesia Volcano Eruption 2014: Fleeing After Mount Kelud Erupts | The New York Times

Angajații Acvariului Tropical din Paris au prezentat pentru prima doi crocodili albinoși născuți în captivitate, parte a unui program de protejare a speciilor în pericol.