Imaginile săptămânii – Apus de Soare pe Marte, Gaură coronală pătrată, Pământul răsare de după Lună

Săptămâna care a trecut a fost presărată cu descoperiri intrigante, de la geoglifele din Valea Chincha, presupuse a fi mai vechi decât Liniiile Nazca, la Cebrennus rechenbergi – păianjenul flic-flac sau tiranozaurul „Pinocchio rex”. Totodată, o serie de alte evenimente și descoperiri pot fi rezumate în imagini reprezentative.

Printre acestea, un apus de Soare pe Marte. Spre deosebire de apusurile portocalii cu care n-am obișnuit pe Terra, atmosfera încărcată de particule de culoare roșie filtrează lumina solară, iar un apus pe Marte pare să fie albăstrui. Imaginea următoare este o compoziție din 6 fotografii realizate de Curiosity în data de 1 aprilie 2014.

Mars sunset
Soarele apune pe Marte / imagine NASA / JPL / MSSS / Don Davis

Adesea observăm Soarele sau Luna răsărind, dar sonda spațială Lunar Reconnaissance Orbiter are ocazia să vadă Pământul răsărind din spatele Lunii.

Earth rising beyond the Moon
Pământul  răsare / imagine NASA/Goddard/Arizona State University

O altă sondă spațială NASA, SDO – Observatorul Dinamicii Solare, a surprins o „gaură” aproape pătrată în coroana Soarelui, în perioada 5-7 mai 2014. O gaură coronală este o zonă în care vânturile solare de mare viteză ies în spațiu. Zona apare întunecată în spectrul ultraviolet extrem.

Într-un clip publicat în data de 7 mai, NASA descrie cea mai bine observată erupție solară de clasă X de până acum. Erupțiile solare de clasă X sunt cele mai puternice, iar aceasta a avut loc în data de 29 martie 2014. NASA | The Best Observed X-class Flare

Cu ajutorul satelitului Planck, Agenția Spațială Europeană a cartografiat câmpul magnetic al galaxiei noastre, Calea Lactee.

Milky Way magnetic fingerprint
Amprenta magnetică a Căii Lactee / imagine ESA and the Planck Collaboration

Evoluția Universului de la 12 milioane de ani după Big Bang până în prezent a fost recreată cu ajutorul unei simulări computerizate. Animația următoare prezintă în cubul din stânga materia întunecată, iar în dreapta evoluția temperaturii gazelor. Mai multe detalii în articolul dedicat.

Tom Hands, doctorand al University of Leicester, a realizat animație ce prezintă toate exoplanetele cunoscute care gravitează în jurul unei singure stele. Clipul, intitulat „Exoplanet fly-by”, grupează planetele din afara Sistemului Solar în funcție de distanța la care orbitează față de steaua lor.

Biologii elvețieni au descris o nouă specie de viespi care trăiește în Europa Centrală. Deși era cunoscută de mai mult timp, „viespea elvețiană de hârtie” (denumirea științifică Polistes helveticus) era confundată cu o altă specie din sudul Europei, P. bischoffi.

Polistes helveticus
„Viespea elvețiană de hârtie” – Polistes helveticus / imagini Christine Dobler Gross

O echipă de cercetători ai University of Central Florida a descris o nouă specie de greiere din regiunea muntoasă Oaxaca, Mexic. Noua specie a fost denumită Liladownsia fraile în onoarea cântăreței Ana Lila Downs Sanchez, câștigătoare a unui premiu Grammy și militantă pentru păstrarea culturii tradiționale a populațiilor indigene.

Ana Lila Downs Sanchez
Liladownsia fraile / imagine UCF

Membrii expediției britanico-egiptene Hierakonpolis au descoperit în necropola Kom Al Ahmar din Edfu un mormânt regal care precede prima dinastie de faraoni cu aproape 500 de ani. Pentru moment, cercetătorii nu cunosc identitatea rămășitelor umane descoperite. Printre artefactele descoperite se află și o statuetă de fildeș care măsoară 32 cm și înfățișează un bărbat cu barbă.

Kom al-Ahmar
Obiectele descoperite în Kom al-Ahmar / credit © The Hierakonpolis Expedition/Xavier Droux

La final, o călătorie virtuală în Noua Zeelandă, clipul reunind imaginile realizate de fotograful Martin Heck timp de 4 luni.

updated