Jocurile Olimpice de Iarnă 2014 au început la Soci, iar NASA ne arată din spațiu cum o stațiune la Marea Neagră poate găzdui sporturile de iarnă. Astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale au trimis fotografii din spațiu, noi specii au fost descoperite, vulcanii au erupt, s-au produs avalanșe, Pământul se vede de pe Marte ca o stea, lei albi și alte curiozități ale naturii surprinse în imaginile săptămânii.
Dacă săptămâna trecută am avut câteva imagini de la astronautul japonez Koichi Wakata, acum a venit rândul colegilor săi Rick Mastracchio (@AstroRM) și Mike Hopkins (@AstroIllini) să trimită fotografii din spațiu.
Lacuri în Patagonia
Lacul Amadeus din Australia
Auroră boreală văzută de la bordul ISS
NASA a pus la dispoziția o nouă imagine a galaxiei Centaurus A realizată prin combinarea datelor obținute timp de nouă ani de observatorul cu raze X Chandra.
În urmă cu 40 de ani, în data de 05.02.1974, misiunea spațială Mariner 10 realiza prima fotografie de aproape a planetei Venus. Realizată cu un filtru ultraviolet, fotografia a fost îmbunătățită pentru a evidenția atmosfera formată din nori cu conținut ridicat de dioxid de carbon.
În baza fotorafiilor trimise de Curiosity, a fost alcătuită următoarea panoramă.
Cu ajutorul misiunii Mars Reconnaissance Orbiter, NASA a obținut imagini ale unui crater cu diametru de aproximativ 30m format pe Marte în urma impactului unui meteorit. În imaginea modificată, craterul nou format apare colorat în albastru.
Telescopul spațial Gaia, lansat în luna decembrie, a trimis prima imagine de calibrare și își va începe misiunea de întocmire a celei mai detaliate hărți 3D a Căii Lactee.
Cele mai vechi urme de pași umani, din afara Africii, au fost descoperite în mai 2013 în Norfolk, iar acum cercetătorii au confirmat că au o vechime de peste 800000 ani.
Vulcanul Tungurahua din Ecuador a erupt în data de 01.02.2014, activitatea continuând și în zilele următoare.
Vulcanul Shiveluch din Kamchatka, pe care l-am mai văzut și la sfârșitul lunii ianuarie, și-a continuat activitatea dând naștere unui nou dom vulcanic.
În timp ce o mare parte a Statelor Unite a fost afectată de vortexul polar, în Alaska s-au înregistrat temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă. În imaginea următoare sunt comparate temperaturile din perioada 23-30 ianuarie 2014 cu media temperaturilor din același interval în anii 2001 – 2010. Ultima jumătate a lunii ianuarie a fost printre cele mai calde din istorie pentru Alaska, în unele zone înregistrându-se temperaturi mai mari cu 22 de grade Celsius față de normal.
Jocurile Olimpice de Iarnă se desfășoară în stațiunea Soci, aflată la malul Mării Negre într-un climat umed subtropical, dar munții Caucaz din apropiere par să aibă suficientă zăpadă pentru probele sportive.
Sony a publicat lista nominalizărilor pentru fotografia anului, printre ele și această imagine realizată în Costa Rica de fotograful Nicolas Reusens într-un mediu natural controlat. Mai multe imagini sunt disponibile pe pagina WPO.
National Science Foundation a prezentat câștigătorii competiției de imagini științifice, primul loc la categoria fotografie fiind ocupat de imaginea care prezintă un vârtej între doi corali aflați la o distanță de numai 3mm. Alte imagini pot fi admirate pe pagina revistei Science.
Fotograful Matt Hutton a reușit să surprindă această fotografie a unui surfer alături de un delfin în Australia.
Deși pare ireală, următoarea fotografie a fost realizată pe plaja Midtown din Palm Beach de către Lannis Waters și prezintă o vietate din specia Physalia physalis, animal marin confundat deseori cu o meduză.
O meduză gigantică a fost descoperită pe o plaja din Tasmania (Australia), dar a ajuns înapoi în apă înainte de a fi cercetată de biologi. (imagine Josie Lim)
Cercetătorii Universității din Costa Rica au descoperit o nouă specie de coral de culoare roșu aprins, botezată Psammogorgia hookeri după numele biologului Yuri Hooker.
La o grădină zoologică privată din Borysew (Polonia), leoaica albă Azira a născut trei pui albi sănătoși, un eveniment extrem de rar deoarece majoritatea leilor albi se nasc cu malformații.
O avalanșă impresionantă a fost filmată în regiunea Moos in Passeier din Italia.
La final, al șaptelea continet, imagini filmate în Golful Terra Nova din Antarctida.