Imaginile săptămânii – Meteoritul din Murmansk, Aisbergul B31, Eclipsa lunară

Cu siguranță, știrea săptămânii trecute a fost descoperirea Kepler-186f, prima exoplanetă similară Pământului. Cum nu avem încă imagini din această lume extraterestră, va trebui să ne mulțumim cu alte imagini și clipuri interesante de pe Terra. Printre acestea, meteoritul din Murmansk a fost una dintre cele mai neașteptate apariții. În noaptea de 18 – 19.04.2014, locuitorii din Murmansk (Rusia) au observat și filmat cu ajutorul camerelor auto lumina puternică provocată de intrarea unui meteorit în atmosferă.

În data de 15 aprilie a avut loc o eclipsă totală de Lună, care nu a fost vizibilă din România. Evenimentul a fost transmis în direct de mai multe observatoare din lume, iar fotografii amatori sau profesioniști au realizat instantanee memorabile. Deoarece planeta Marte se află în opoziție, poate fi observată ca o stea strălucitoare deasupra Lunii.

eclipsa totala de luna
Eclipsa totală de lună din 15.04.2014 / imagine Stephen Pompea, NOAO
Luna Marte Spica
Marte în coțul din dreapta-sus, Luna și steaua Spica în dreapta/ imagine Robert Sparks, NOAO

NASA a apelat la ajutorul unui artist pentru a imagina cum s-ar putea vedea o eclipsă lunară dacă ne-am afla pe Lună.

Agenția Spațială Canadiană, cu sprijinul Universității din Calgary, a pus la dispoziție un clip cu eclipsa lunară văzută printr-o auroră boreală.

În noiembrie 2011, cercetătorii NASA au descoperit o fisură în Ghețarul Pine Island, aflat la Polul Sud. Doi ani mai târziu, un aisberg masiv s-a desprins de ghețar începând o călătorie prin Marea Amundsen. Aisbergul a fost denumit B31 și, în aprilie 2014, avea 33km lungime, 20km lățime și o grosime a gheții de cca. 500m. Clipul prezintă evoluția în timp a aisberg-ului.

Marele Canion este printre locațiile preferate de astronauții ISS, formațiunile geologice fiind vizibile din spațiu, iar fotografia următoare a fost realizată în data 25 martie 2014.

Grand Canyon
Grand Canyon – Marele Canion văzut din spațiu / imagine NASA

Sub titlul „A Study in Scarlet”, împrumutat de la primul roman în care Sir. Arthur Conan Doyle l-a descris pe Sherlock Holmes, European Southern Observatory a publicat o imagine a norului de hidrogen Gum 41. Aflat în constelația Centaurus (Centaurul), Gum 41 face parte din nebuloasa Lambda Centauri aflată la 7300 ani lumină de Pământ.

Gum 41
Gum 41 / imagine ESO


Cu ajutorul telescopului Hubble, astronomii au surprins o protostea, un nor de materie care este pe punctul de a da naștere unei stele. Denumită IRAS 20324+4057, steaua se află în constelația Cygnus (Lebăda) la 4700 ani lumină de Terra.

IRAS 20324+4057
O nouă stea – IRAS 20324+4057 / imagine NASA, ESA

În data de 18 aprilie, racheta Falcon 9 a fost lansată de la Cape Canaveral pentru a transporta 2,4 tone de provizii, echipament și experimente științifice la bordul Stației Spațiale Internaționale.

În aceeași zi, Falcon 9 Reusable (F9R) a efectuat primul test de zbor, deschizând calea pentru perfecționarea unui sistem reutilizabil de livrare a încărcăturilor spațiale.

O firmă austriacă a prezentat Johammer J1.200 drept prima motocicletă electrică de serie cu o autonomie de 200km. Prețul nu este chiar „de serie”, J1.200 costând 25000 Euro, iar o versiune cu autonomie de 150km costă 23000 Euro.

Johammer J1
Johammer J1

Doha, capitala statului Qatar, a progresat mult în ultimii 50 de ani. Imaginea următoare, parte a unei colecții postată pe Facebook, arată piața Souq Waqif la începutul anilor ’70, iar clipul prezintă Doha acum, pregătindu-se pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2022.

Souq Waqif
Piața Souq Waqif, Doha 1970


updated