Dacă săptămâna trecută ne-am reamintit de primii pași pe Lună, acum a venit rândul altor două aniversări NASA să fie celebrate cu imagini remarcabile.
În urmă cu 42 de ani, pe 23 iulie 1972, NASA lansa primul satelit din ceea ce a devenit mai târziu programul Landsat. Între timp, Landsat a devenit cel mai longeviv program care permite studierea Pământului prin intermediul imaginilor satelitare, furnizând o mulțime de imagini remarcabile. Pentru această aniversare, NASA a alcătuit o selecție „greatest hits”.
Un bun exemplu privind utilizarea imaginilor programului Landsat este și clipul următor ce prezintă mina de diamante Diavik din Canada și modul dramatic în care s-a modificat peisajul între 3 iulie 1998 și 5 iulie 2013.
Cea de-a doua aniversare privește Observatorul de raze X Chandra care a împlinit 15 ani de când se află pe orbită. Lansat în data de 23 iulie 1999 de la bordul navetei spațiale Columbia, observatorul Chandra a furnizat de-a lungul timpului numeroase imagini spectaculoase din cosmos și continuă să ofere noi date astronomilor. Cu această ocazie, NASA și Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics au publicat o serie de patru noi imagini ale rămășițelor unor supernove.
Imaginile pot fi descărcate pe pagina Flickr Chandra X-ray Observatory.
Taifunul Matmo a fost observat din spațiu în 20 și 23 iulie
iar furtuna tropicală Genevieve a fost surprinsă când se forma.
Tot din spațiu, astronautul german Alexander Gerst a trimis imagini ale deșertului Sahara.
An open history book of our planet: the #Sahara Desert pic.twitter.com/9IsbekltTm
— Alexander Gerst (@Astro_Alex) July 26, 2014
Eine offene Chronik unseres Planeten: die #Sahara pic.twitter.com/dmNHBnGMBe
— Alexander Gerst (@Astro_Alex) July 26, 2014
și două fotografii ale piramidelor din Egipt
I finally caught the Pyramids. Lots of them, too… #BlueDot pic.twitter.com/E5qSfjNzmr
— Alexander Gerst (@Astro_Alex) July 22, 2014
iar astronautul Reid Wiseman a postat un timelapse de pe Stația Spațială Internațională.
Pentru cei care doresc să vadă imagini inedite din spațiu, proiectul ISS HD Earth Viewing Experiment se desfășoară în continuare, difuzând în direct un flux video la rezoluție HD cu Pământul așa cum poate fi observat de pe Stația Spațială Internațională.