Peisajele de iarnă au dominat ultima perioadă, dar au fost și alte imagini interesante: noi specii de pești, vulcani subacvatici, galaxii spirale sau alte fotografii inedite din spațiu.
Astronautul japonez Koichi Wakata(@Astro_Wakata), aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, a postat câteva imagini deosebite.
Luna părând se se desprindă din atmosfera Pământului
„Spiral Top” – un instrument folosit pentru a observa mișcarea de rotație în absența gravitației
Auroră boreală deasupra Siberiei
Nu doar din spațiu aurora boreală este spectaculoasă, fotograful Harald Albrigtsen a reușit să obțină imaginea următoare în localitatea Tromsø din Norvegia, în data de 31 ianuarie.
O echipă de piloți germani, parte a inițiativei Mountain Wave Project, a realizat o filmare în jurul vârfului Everest.
„Cascada de sânge” din Antarctida continuă să fascineze cercetătorii, studii recente dovedind existența unor microorganismele care trăiesc la aproape 400m sub gheață, susținute de fierul și suflul din apă.
O nouă specie de pești a fost descoperită în Oceanul Indian. Pempheris flavicycla se remarcă prin cercurile de culoare galbenă din jurul ochilor. Cercetătorii au identificat două subspecii: Pempheris flavicycla flavicycla care se regăsește în apele din Oman, Tanzania, Kenia, insulele Seychelles, Maldive și Sri Lanka; Pempheris flavicycla marisrubri localizată în Marea Roșie.
Și în SUA a fost descoperită o nouă specie, dar Cottus schitsuumsh nu este la fel de aspectuos ca ruda sa tropicală. Peștele a fost identificat în Munții Stâncoși, pe cursul câtorva râuri din Idaho și Montana, remarcându-se prin capul mare, disproporționat față de corp.
Un comerciant japonez a descoperit printre crabii livrați un specimen cu o culoare neobișnuită. Specialiștii consideră că mutația s-ar putea datora unei schimbări în alimentație.
Cercetătorii universității Texas Tech au descoperit un „monstru” preistoric, scheletul unui animal de acum 210 milioane de ani, asemănător unui crocodil.
NASA supraveghează evoluția ghețarilor din Islanda cu ajutorul sateliților. În imagine apare o mică porțiune din ghețarul Hofsjökull.
Imaginea următoare, intitulată de NASA „Furtună de stele în Nebuloasa Trifid”, prezintă locul unde iau naștere stelele. Zona galben-portocalie din centrul imaginii este locul în care se formează noi stele și se află la o distanță de 5400 ani lumină de Terra, în constelația Săgetătorul.
Soarele a trecut printr-o perioadă de activitate mai intensă, 13 erupții solare find surprinse în perioada 27 – 29 ianuarie.
În data de 30 ianuarie, observatorul solar a fost umbrit de Lună, în clip fiind prezentată o eclipsă vizibilă doar din spațiu.
În data de 22 ianuarie vulcanul Etna se pregătea să erupă din nou, activitatea sa putând fi obsrvată din spațiu de către sateliții NASA.
Vulcanul Kavachi este un vulcan subacvatic situat în partea de sud a Insulelor Solomon. Fotografia realizată în data de 29 ianuarie surprinde un posibil început al unui nou ciclu vulcanic.
Astronauții aflații la bordul Stației Spațiale Internaționale au fotografiat nori deasupra deșertului Sahara, în Mauritania.
HiRISE (High Resolution Imaging Science Experimet) continuă explorarea plantei Marte și a transmis imagini ale norilor aflați la altitudini mari.
O altă imagine de pe Marte, obținută de Curiosity, a suscitat discuții intense în această săptămână deoarece pare să surprindă un OZN. Imaginea originală poate fi văzută pe pagina NASA.
O echipă internațională de cercetători a folosit datele furnizate de telescopul VLT pentru a alcătui prima hartă a condițiilor meteorologice pe de o stea pitică maro, Luhman 16A aflată la 6 ani lumină de Soare.
Galaxia Volburei (M51 sau NGC 5194) este printre cele mai spectaculoase exemple de galaxii spirale. Aflată la 30 milioane de ani lumină, galaxia poate fi observată cu ajutorul unui binoclu.
Insula Man este situată în Marea Irlandei și este recunoscută în general pentru cursa de motociclete Tourist Trophy. Pentru a promova turismul, a fost realizat un clip în care cerul înstelat este observat din fața principalelor monumente și puncte de interes.
La final, un clip realizat în perioada aprilie – noiembrie 2013 în Dakota de Sud, Wyoming și Utah.