Săptămâna care a trecut a debutat cu vești îngrijorătoare privind declinul ireversibil al calotei glaciare din Antarctica de Vest, dar s-a încheiat cu descoperirea celui mai mare dinozaur din lume.
Cu ajutorul telescopului spațial Hubble s-a confirmat că Marea Pată Roșie de pe Jupiter se micșorează și a fost obținută o imagine de detaliu a perechii de galaxii Arp 269. Situate în constelația Canes Venatici (Câinii de vânătoare), vizibilă din emisfera sudică, galaxiile NGC 4485 și NGC 4490 au interacționat modificându-și forma. În imagine se poate observa forma neregulată a galaxiei NGC 4485, inițial o galaxie spirală.
Următoarea simulare computerizată, realizată de NASA, prezintă unul dintre cele mai violente evenimente cosmice: o pereche de stele neutronice se ciocnesc, fuzionează și formează o gaură neagră.
Sonda spațială Rosetta se apropie din ce în ce mai mult de cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, iar Agenția Spațială Europeană explică operațiunile în desfășurare pentru a asigura intercepția.
Magnetarii sunt stele neutronice cu un câmp magnetic foarte puternic, iar explicarea formării lor i-a pus în dificultate pe cercetători timp de 35 de ani. Cu ajutorul telescopului ESO VLT, o echipă de astronomi europeni susține că a descoperit steaua pereche a magnetarului CXOU J164710.2-455216, ceea ce ar putea explica formarea unui magnetar prin interacțiunea a două stele foarte mari dintr-un sistem binar. În clipul următor, ESO ne propune o călătorie virtuală prin roiul de stele Westerlund 1 și o reprezentare a magnetarului CXOU J164710.2-455216.
Tot ESO, European Southern Observatory, a alcătuit câteva compilații cu imagini din cadrul proiectului ESO Ultra HD Expedition, care dorește să pună la dispoziția publicului conținut la rezoluție 4K în mod gratuit. Televizoarele 4K nu sunt însă gratuite, cel mai ieftin ajungând la aproximativ 6000 lei.
ESO Ultra HD Timelapse Compilation
ALMA UHD Video Compilation
La Silla Observatory UHD Video Compilation
Am mai văzut imagini cu vulcani observați din spațiu, dar 52 de potențiali vulcani activi într-o singură fotografie reprezintă o premieră. Imaginea a fost realizată în data de 16 mai 2014 cu ajutorul instrumentului MODIS de la bordul satelitului NASA Aqua și prezintă lanțul muntos Aleutian, în insulele și peninsula cu același nume din Alaska. Vulcanii sunt marcați cu culori distincte: verde pentru inactivi, galben pentru activitate redusă și portocaliu pentru „posibilă erupție”.