Indominus rex – dinozaurul hibrid din Jurassic World

Indominus rex
Dinozaurul hibrid Indominus rex în Jurassic World / imagine © Universal Pictures

Jurassic World este ultimul titlu din seria Jurassic Park, iar dinozaurul Indominus rex este noua sa vedetă. Spre deosebire de ceilalți dinozauri care apar în film, Indominus rex este o specie inventată de scenariști. Totuși, paleontologul Jack Horner susține că dinozaurul este „mai plauzibil din punct de vedere științific” decât creațiile de până acum.

Pentru cei care nu au urmărit seria Jurassic Park începută în 1993, povestea pornește de la recrearea dinozaurilor cu ajutorul secvențelor ADN recuperate din sângele conservat în țânțarii prinși în chihlimbar în urmă cu milioane de ani. Deși insecte în chihlimbar sunt descoperite frecvent, recuperarea unor fragmente de ADN nu este considerată posibilă și nu a fost dovedită în mod convingător până acum, chiar dacă avem în vedere și ultimele cercetări.

insecta in chihlimbar
Insectă în chihlimbar / foto © Bo Wang/Universität Bonn

Noul film Jurassic World, ce a avut premiera la Paris pe 29 mai, continuă ideea unui parc de distracții populat cu dinozauri reîntorși la viață cu ajutorul geneticii, dar aduce un element de noutate pe lângă speciile binecunoscute. Numele speciei Indominus rex se poate traduce drept „regele feroce” sau „regele neîmblânzit”, iar creatorii săi ficționali și reali și-au propus să îl facă „cel mai de temut” dinozaur din serie.

Indominus rex ar fi un hibrid obținut din ADN-ul speciilor Giganotosaurus carolinii, Rugops primus, Majungasaurus crenatissimus și Carnotaurus sastrei. Dinozaurul se aseamănă cu un T. rex cu coarne, are o lungime de cca. 12m și aleargă cu până la 50km/h. Desigur, este un dinozaur carnivor foarte agresiv, iar răgetul lui este la fel de puternic ca zgomotul unui avion Boeing 747 care decolează.

Dr. Jack Horner, paleontolog Montana State University și consultantul științific al filmului, a susținut în cadrul unui interviu că Indominus rex este mai plauzibil din punct de vedere științific deoarece ar fi mai ușor de creat un animal transgenic, combinând informațiile genetice ale mai multor specii, decât de clonat o specie reală dispărută. Totuși, în 2015 la fel ca și în 1993, premisa filmului rămâne de domeniul fantasticului.

Un alt motiv pentru care s-a optat pentru inventarea unui dinozaur sunt drepturile de autor. Spre deosebire de T. rex, drepturile asupra speciei Indominus rex aparțin în exclusivitate companiei producătoare, care are pregătite o serie de produse pentru comercializare. Oricare ar fi motivația imaginării Indominus rex, nu este exclus ca paleontologii să descopere în viitor o specie care se îi semene. În 2001, Spinosaurus aegyptiacus înota în Jurassic Park III, iar în 2014 paleontologii susțineau că au confirmat adaptarea la o viață semiacvatică.
Jurassic World „scientifically more plausible” than predecessors

Jurassic World – Jack Horner on Jurassic World

Surse: Universität Bonn, PLoS ONE, Jurassic World, BBC, TIME