Îndulcitorii artificiali noncalorici pot afecta metabolismul conducând la hiperglicemie și obezitate, susține un nou studiu realizat pe cobai și un număr limitat de subiecți umani. Îndulcitorii artificiali au devenit omniprezenți în dieta actuală, fiind printre cei mai utilizați aditivi alimentari. De asemenea, sunt promovați ca o metodă de a combate obezitatea datorită conținutului caloric redus. Totuși, îndulcitorii artificiali nu sunt întotdeauna eficienți în încercarea de a pierde kilogramele în plus, uneori având efectul advers, iar această constatare a constituit punctul de plecare al noului studiu.
Îndulcitorii artificiali au o istorie de peste un secol și au fost folosiți pentru a da un gust dulce alimentelor fără a crește conținutul caloric. În timp, costurile mici de producție, aportul caloric redus și potențialele beneficii pentru sănătate, au condus la popularizarea și adoptarea lor pe scară largă. În prezent, îndulcitorii artificiali sunt folosiți în băuturile răcoritoare, cereale și o gamă întreagă de alimente „fără zahăr”, precum și de către persoanele care suferă de diabet.
Conform noului studiu „Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota” publicat în revista Nature, consumul unora dintre cei mai comuni îndulcitori artificiali conduce la dezvoltarea intoleranței la glucoză prin modificarea florei intestinale. Intoleranța la glucoză este un termen folosit pentru a descrie incapacitatea organismului de a gestiona nivelul de zaharuri din sânge, fapt ce conduce la hiperglicemie și poate fi primul pas către diabet.
În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit efectele pe care le au trei îndulcitori artificiali (zaharină, sucraloză și aspartam) asupra cobailor. Îndulcitorii au fost adăugați în apa potabilă în cantitățile permise de recomandările autorităților de reglementare din SUA, iar alte două grupuri de cobai au primit apă simplă și apă îndulcită cu zahăr. Cobaii care au primit apă cu îndulcitori artificiali au dezvoltat intoleranță la glucoză, chiar și în comparație cu cei care au primit apă cu zahăr. Cercetătorii consideră că efectul se datorează afectării florei bacteriene din tractul intestinal, o consecință secundară putând fi obezitatea.
Experimentul a fost repetat și cu ajutorul a șapte persoane (5 bărbați și 2 femei cu vârste între 28 și 36 ani) care nu consumau în mod curent îndulcitori artificiali. După o săptămână în care au ingerat zilnic maximul recomandat de zaharină, patru din cei șapte participanți au început să dezvolte intoleranță la glucoză. Datorită numărului mic de subiecți umani, cercetătorii consideră că rezultatele nu sunt încă concludente pentru a schimba recomandările de consum pentru populație.
Totuși, acesta nu este primul studiu care sugerează posibile efecte negative ale îndulcitorilor artificiali, cercetări anterioare sugerând că folosirea lor poate afecta metabolismul în moduri insuficient înțelese pentru a garanta siguranța folosirii în alimentația curentă.
Surse: Weizmann Institute, Nature, Washington University School of Medicine