Infant Start, o metodă de intervenție timpurie pentru autism, a avut succes într-un studiu pilot realizat cu ajutorul părinților. Conform psihologilor, aplicarea tratamentului la o vârstă cât mai fragedă poate reduce semnificativ simptomele, astfel încât, până la vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor nu au mai prezentat întârzieri de dezvoltare sau tulburări din spectrul autismului.
Cercetătorii Institutului UC Davis MIND susțin că primele simptome ale autismului pot să apară înainte de un an, printre acestea fiind enumerate: nivelul scăzut al contactului vizual, interesului și implicării sociale, tipare de mișcări repetitive, absența comunicării intenționate, fixarea vizuală a unor obiecte și întârzieri în dezvoltarea limbajului. În unele cazuri, aceste simptome sunt evidente încă de la vârsta de 6 luni, dar majoritatea copiilor beneficiază de terapii abia în jurul vârstei de 3-4 ani.
Pentru a evidenția importanța intervenției timpurii, de îndată ce au fost identificate semnele autismului incipient, cercetătorii au selectat șapte copii, cu vârste între 6 și 15 luni, care prezentau simptome clare ale tulburărilor din spectrul autismului. În 12 ședințe săptămânale de câte o oră, părinții au fost învățați cum să crească nivelul interacțiunii cu copilul în timpul activităților zilnice, pentru a îi stimula atenția, comunicarea, dezvoltarea timpurie a limbajului, comportamentul ludic și implicarea socială. Terapia a fost continuată prin ședințe de două ori pe săptămână în următoarele șase săptămâni, evaluările finale ale rezultatelor fiind realizate la vârsta de 2 și 3 ani.
Totodată, au fost monitorizate patru grupuri de copii cu diverse niveluri de risc de a dezvolta autism, printre care și copii cu simptomatologie timpurie similară, dar care nu au participat la studiu. Față de acest grup de control, copiii care au urmat terapia au prezentat mai multe simptome specifice autismului la vârsta de 9 luni, dar erau mult mai puțin afectați după vârsta de 18 luni și până la 3 ani. Dr. Sally Rogers, coordonatoarea studiului, susține că 6 dintre cei șapte copii au recuperat întârzierile de dezvoltare până la vârsta de 3 ani.
Terapia Infant Start a fost dezvoltată de Dr. Sally Rogers și Dr. Sally Ozonoff, specializată în psihologia copilului, pe baza „Early Start Denver Model” (ESDM sau „modelul Denver”) și pune accent pe creșterea interacțiunii dintre părinți și copii. Părinții sunt încurajați să urmărească lucrurile care îl atrag pe copil și să încerce subtil să îl implice în activități care îi pot ameliora atenția și implicarea socială. În cadrul studiului, intervenția a vizat cu prioritate creșterea atenției copilului pentru fețele și vocile părinților, interacțiuni care să susțină atenția copilului, imitarea de către părinți a sunetelor și acțiunilor intenționate realizate de copii, folosirea de către părinți a jucăriilor pentru a susține atenția socială, nu pentru a o distrage.
Pentru moment, datorită numărului redus de participanți la studiu, psihologii nu pot garanta eficiența Infant Start, fiind necesare mai multe cercetări, pe grupuri mai mari de copii, până la definitivarea unei abordări terapeutice standardizate. Totuși, studiul evidențiază importanța intervenției timpurii pentru stoparea dezvoltării tulburărilor din spectrul autismului, precum și necesitatea implicării părinților în creșterea interacțiunii sociale la copiii care manifestă simptome asociate autismului.
Sursă: UC Davis