Noi dovezi care susțin teoria Big Bangului au fost prezentate de o echipă de astronomi din cadrul Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Cercetătorii susțin că au reușit să obțină primele dovezi directe ale inflației cosmice prin detectarea undelor gravitaționale. Descoperirea este considerată „remarcabilă”, confirmând teoriile enunțate de fizicianul Alan Guth și Albert Einstein.
Inflația cosmică a fost descrisă de Alan Guth drept „bang-ul” din Big Bang, momentul de expansiune rapidă în care Universul s-a extins de cel puțin 10 la puterea 78 la doar 10-36 secunde după Big Bang. Teoria a fost propusă pentru a explica unele aspecte ale modelului Big Bangului și presupunea asocierea cu undele gravitaționale. În baza teoriei relativității generale, Albert Einstein a susținut că undele gravitaționale sunt modificări în structura spațiu-timp care se propagă ca o undă de la sursă spre exterior. Dacă inflația cosmică s-ar fi produs, aceasta ar fi trebuit să genereze unde gravitaționale care să poată fi detectate.
După aproape 100 de ani de când Einstein și-a enunțat teoria (1916) și 34 de ani de la modelul propus de Alan Guth, astrofizicienii susțin că au primele imagini ale undelor gravitaționale și primele dovezi directe ale inflației cosmice. Echipa coordonată de Dr. John Kovac a folosit radiotelescopul BICEP2, amplasat la Polul Sud, pentru a detecta „primele trepidații ale Big Bangului”.
Conform oamenilor de știință, undele gravitaționale comprimă spațiul în timp ce călătoresc prin cosmos, fapt ce produce un model distinct în radiația cosmică de fond, surprins pentru prima dată în imagini. Avi Loeb, un alt mebru al echipei de la Harvard, susține că descoperirea nu este este doar dovada fundamentală pentru teoria inflației cosmice, ci permite stabilirea momentului în care s-a produs și cât de puternic a fost procesul.
Datele au fost analizate timp de trei ani pentru a elimina orice eroare de interpretare, dar vor fi studiate și de alți cercetători pentru a le confirma validitatea. În cazul în care se confirmă, echipa de cercetători are șanse mari să obțină un premiu Nobel.
Sursă: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics