Internet sigur pentru copii

Internet sigur
Mascota Safer Internet Day, campanie UE pentru Internet sigur pentru copii

Din ce în ce mai mulți copii și adolescenți au acces la tablete, smartphone-uri și alte dispozitive ce se conectează la Internet. Dar pe lângă multele informații și posibilități educative, Internet-ul este și un loc destul de nesigur pentru copii și nu numai. Cu un click sau o apăsare pe ecranul telefonului, copiii pot ajunge pe site-uri destinate adulților sau care prezintă o serie de riscuri, inclusiv de natură financiară. Există însă și modalități de a bloca accesul la anumite pagini și asigura un minim de siguranță la navigarea pe Internet.

Cea mai bună cale de a restricționa accesul la domeniile nerecomandate minorilor este stabilirea unor adrese DNS (Domain Name System – sistem de nume de domeniu) special create în acest sens. De fiecare dată când tastăm o adresă în browser (de ex. scinews.ro), dispozitivul trimite o solicitare către un server de domeniu care îi comunică unde să găsească acea adresă. În cazul serverelor DNS care oferă protecție împotriva programelor răuvoitoare și a paginilor cu conținut adult, adresa este blocată și utilizatorul nu poate accesa site-ul sau domeniul.

Modificarea adreselor DNS pentru conectarea la Internet se poate face atât la nivelul router-ului instalat pentru toate dispozitivele din locuință, cât și individual pentru fiecare calculator, tabletă sau smartphone. Pentru cei care folosesc un PC cu Windows, Microsoft oferă câteva sfaturi pe pagina Modificarea setărilor TCP/IP. În cazul în care aveți un computer Apple, pagina Editarea configurărilor DNS și domeniului de căutare vă oferă instrucțiunile adecvate. Pentru iPhone, iPad sau iPod, apăsați semnul „i” din dreptul conexiunii wireless la care sunteți conectat (Configurări – Wi-Fi) și tastați adresele în câmpul DNS. La dispozitivele cu Android, trebuie să mergeți în Setări – Wi-Fi, să apăsați prelung pe conexiunea activă, să selectați Modificați rețeaua – Afișați opțiunile avansate și apoi să tastați adresele în câmpurile DNS 1 și DNS 2. Windows Phone 8.1 și Windows 10 Mobile nu oferă posibilitatea de a modifica configurările de conectare.

În prezent, există mai multe servere DNS care oferă gratuit blocarea accesului la conținut nerecomandat minorilor. Norton ConnectSafe are trei tipuri de servere de nume: A – protejează împotriva software-lui rău intenționat (199.85.126.10, 199.85.127.10), B = A + blochează accesul la site-uri pornografice (199.85.126.20, 199.85.127.20) și C = A+B+ alte pagini ce au conținut pentru adulți, jocuri de noroc, suicid, violență (199.85.126.30, 199.85.127.30). OpenDNS FamilyShield oferă un singur tip de server DNS (208.67.222.123, 208.67.220.123) ce blochează conținutul destinat adulților. Yandex Safe oferă protecție împotriva virușilor și conținutului fraudulos prin adresele DNS 77.88.8.88 și 77.88.8.2, iar Yandex Family (77.88.8.7, 77.88.8.3) blochează și paginile ce au un conținut destinat adulților.

Pentru a testa dacă noile DNS-uri sunt folosite de către calculator, tabletă sau smartphone puteți accesa paginile DNS leak test sau DNS Leak Test | Perfect Privacy, acestea trebuind să afișeze adresele DNS pe care le-ați introdus (de ex. 199.85.126.30 și 199.85.127.30 pentru Norton). În cazul în care sunt blocate mai multe site-uri decât ați dori, puteți încerca diverse servere DNS din cele menționate sau puteți reveni la setările inițiale ștergând adresele introduse. Detalii despre configurarea serverelor DNS în router ar trebui să fie disponibile pe pagina fiecărui producător, iar Norton, OpenDNS și Yandex oferă pe site-urile lor câteva exemple. În cazul în care întâmpinați dificultăți, puteți adresa întrebări în secțiunea de comentarii.
Surse: Norton, OpenDNS, Yandex, Better Internet for Kids