Internetul lucrurilor și casele inteligente – cum ar putea arăta viitorul

Fundația Linux a anunțat ieri constituirea AllSeen Alliance, un consorțiu dedicat inovației, promovării și adopției „Internetului lucrurilor” în industrie și acasă. Anunțul deschide calea pentru unificarea diverselor dispozitive „inteligente”, smart gadgeturi conectate la Internet care ar trebui să ne facă viața mai ușoară.

Televizoarele inteligente (smart TV) au devenit destul de comune în ultima perioadă, dar diferențele între modelele oferite de diverși producători limitează inter-compatibilitatea. Astfel, deși majoritatea rulează o versiune de Linux, în cele mai multe cazuri nu reușim să conectăm un smartphone al unui producător la un smart TV oferit de un altul.

The Linux Fundation, organismul non-profit care coordonează dezvoltarea Linux, urmărește să atragă în consorțiul AllSeen Alliance cei mai mari producători de echipamente electronice pentru uz casnic și industrial care să dezvolte standarde comune pentru „Internetul lucrurilor”. Printre membrii fondatori se numără LG, Panasonic, Qualcomm, Sharp, TP-LINK, Cisco, D-Link și HTC.

„Internetul lucrurilor” (Internet of Things – IoT) sau „Internetul tuturor lucrurilor (Internet of Everything – IoE), așa cum îl denumește AllSeen Alliance, se bazează pe ideea că dispozitivele, obiectele și sistemele pot fi interconectate într-un mod simplu care să permită schimbul rapid de informații și acțiuni coordonate. În acest sens este nevoie de un standard comun denumit AllSeen. Acesta este dezvoltat pornind de la proiectului Qualcomm AllJoyn și va permite conectarea rapidă a dispozitivelor indiferent de sistemul de operare, chiar și fără acces la Internet.

AllSeen Alliance dorește să faciliteze adopția standardului în diverse domenii, cum ar fi casele inteligente, sănătate, educație sau industria auto. Pentru casele inteligente, AllSeen ar putea asigura inter-operabilitatea între un sistem de alarmă oferit de un producător și un sistem de iluminat inteligent de la un alt fabricant.

„Casa inteligentă” a fost pentru mult timp doar un concept frumos, o viziune a unui viitor care nu reușea să se materializeze și rămânea perpetuu în domeniul științifico-fantasticului. Succesul pe care s-au avut smartphone-urile, tabletele și aplicațiile lor a adus noi posibilități și a deschis calea pentru inovație în diverse domenii.

Printre tehnologiile deja disponibile se regăsesc becurile „inteligente”, termostatul controlat de la distanță, frigiderele „inteligente”, sistemele de alarmă conectate la Internet, chiar și toalete „inteligente”.

Philips hue este un sistem de iluminat conectat wireless și care poate fi controlat prin intermediul unei aplicații pentru iPhone și Android. Becul sau becurile folosite pot fi programate pentru a se aprinde treptat dimineața, își pot schimba culoarea pentru a imita tonurile unei fotografii sau imaginile unui televizor Philips Ambilight și pot fi acționate de la distanță când utilizatorul nu este acasă. Pentru moment, Philips hue se comercializează prin intermediul magazinelor Apple, dar Philips dorește să extindă disponibilitatea și gama de produse cu LivingColors și LightStrips.

Termostatul Nest învață rutina zilnică, se programează automat și poate fi controlat de pe smarphone. Firma producătoare susține că folosirea Nest poate reduce cu până la 20% facturile pentru încălzire și climatizare. În locul unor reglaje complicate, Nest se controlează simplu printr-o întoarcere, termostatul memorând și „învățând” preferințele utilizatorului. Aplicațiile pentru iPhone și Android permit controlul de la distanță al termostatului și al detectorului de incendiu Nest Protect.

Sistemul Nest Protect monitorizează atât nivelul de fum, cât și monoxidul de carbon din locuință. Alarma își variază intensitatea, la început avertizând printr-o lumină galbenă și înștiințând despre un posibil pericol cu o voce umană. Ca și termostatul, Nest Protect este controlat de la distanță prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone. Mai multe unități Protect pot comunica între ele, chiar și dacă conexiunea Wi-Fi nu mai este funcțională, pentru a asigura notificarea alarmei în toată locuința. Pe lângă fum, Nest Protect monitorizează variațiile de temperatură, lumină, mișcarea și nivelul monoxidului de carbon (CO). În cazul în care este detectată creșterea nivelului de CO, sistemul comandă termostatului Nest oprirea sistemului de încălzire alimentat cu gaz natural.

Netatmo weather station este o stație meteo personală pentru interior care poate monitoriza calitatea aerului, umiditatea, temperatura, nivelul de bioxid de carbon și presiunea. Desigur, datele colectate sunt disponibile prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone. Împreună cu stația meteo externă, sistemul poate oferi date despre timpul probabil și trimite notificări pe telefon cu privire la schimbările din casă.

Netatmo Station
Stația meteo Netatmo

Frigiderele „inteligente”. Electrolux a lansat în 2010 Infinity I-Kitchen, un frigider cu Linux ce putea fi controlat prin Internet. Proiectul pare să fie abandonat, dar alți producători au preluat ideea.

LG oferă modelul LFX31995ST cu tehnologia Smart ThinQ, un frigider cu ecran LCD de 8 inch și conectivitate Wi-Fi. Prin aplicația dedicată, frigiderul poate informa ce produse sunt în interior, când expiră sau ce ingrediente sunt necesare pentru a realiza o anumită rețetă.

LG a implementat tehnologia Smart ThinQ în mai multe produse, cum ar fi mașini de spălat vase sau rufe și aparate de gătit. Probabil că următoarea gamă de electrocasnice inteligente de la LG va fi dezvoltată cu standardul AllSeen.

LG LFX31995ST
Frigiderul „inteligent” LG și un detaliu cu ecranul LCD cu aplicații

Și Samsung oferă două modele de frigidere cu display, RF4289HARS și RSG309AARS. Ambele au ecran LCD de 8 inch, se conectează la Internet prin Wi-Fi și oferă mai multe aplicații, printre care Twitter, Picasa sau WeatherBug. Utilizatorii pot scrie și lăsa note pe ecran, pot afișa pozele de pe telefon sau cardul SD, pot planifica activitățile cu calendarul Google sau pot citi rețete. Samsung nu apare printre companiile care susțin AllSeen, dar este printre sponsorii importanți ai Fundației Linux și s-ar putea alătura în viitor.

Samsung RF4289HARS RSG309AARS
Frigiderele Smasung cu ecran LCD, Wi-Fi și aplicații

Goji Smart Lock este sistemul de acces inteligent care poate trimite alerte și imagini în timp real în cazul unei efracții. Compania producătoare susține că este un sistem electronic avansat care poate fi controlat de la distanță prin intermediul telefonului mobil. Goji se conectează la rețeaua Wi-Fi a locuinței și poate închide și deschide ușile automat atunci când proprietarul pleacă sau sosește acasă. Prin intermediul aplicației, se poate permite accesul temporar în locuință unor alte persoane, cum ar fi instalatorul sau menajera, sau se pot stabili intervale de acces.

Pe lângă aceste produse, există și apar în fiecare zi alte soluții inteligente pentru a ne face locuința „mai deșteaptă”, conectată la Internet și mai simplu de gestionat. Casa viitorului ar putea fi echipată cu o serie de dispozitive interconectate care să ne ajute să economisim energie, timp și să ne facă traiul mai plăcut.

De această dată, viitorul nu mai este atât de departe. Există deja dispozitive precum cele prezentate mai sus, iar primele produse echipate cu noul standard AllSeen sunt așteptate la CES 2014, în luna ianuarie. Până în 2020, Gartner estimează că „Internetul lucrurilor”, tehnologiile și produsele asociate vor adăuga 1900 miliarde de dolari la economia globală.

Surse: AllSeen Alliance, Cisco Systems, LiveScience, Philips, Nest, Netatmo, Electrolux, LG, Samsung, Goji