iPhone 7 și iPhone 7 Plus au fost anunțate oficial de Apple și cele mai rele temeri s-au adeverit: noile modele iPhone nu mai au conectorul obișnuit pentru căști. Dar compania din Cupertino ne-a obișnuit să fie deschizătoare de drumuri, iar atunci când va lansa iPhone 8 nici nu ne vom mai aminti de anticele porturi analogice. Mult mai interesante sunt celelalte noutăți aduse de iPhone 7, principala fiind impermeabilitatea. Nicio noutate însă în privința prețurilor, iPhone 7 și iPhone 7 Plus rămân la fel de scumpe în Europa ca întotdeauna.
Dacă aveți un iPhone 6 sau iPhone 6s, iPhone 7 nu o să vă surprindă prin aspect. Mulți ar spune că sunt identice, dar Apple ține să sublinieze diferențele subtile și noile culori ale carcasei: „black” și „jet black”. Desigur, cea mai vizibilă modificare de aspect este adusă de cea de-a doua cameră la iPhone 7 Plus.
Sistemul dual reușește acum să iasă și mai mult din carcasă decât camerele modelelor anterioare. Dar conform Apple, cele două camere de 12MP, stabilizarea optică a imaginii și aplicația dedicată sunt capabile să realizeze fotografii de calitate similară unui DSLR. Apple nu este primul producător de smartphone-uri care să utilizeze un sistem de două camere, HTC încercând ceva similar încă din 2014 la One (M8). Chiar dacă nu vor fi perfecte de prima dată, fotografiile realizate de noul sistem dual se vor îmbunătăți în timp prin actualizări ale iOS și aplicații realizate de alți dezvoltatori. Camera frontală, pentru „selfie-uri”, este acum de 7MP.
În privința performanțelor, Apple susține că noul iPhone este cu 40% mai rapid decât vechiul model și de 120 de ori mai rapid decât primul iPhone lansat în 2007. Zvonurile spun că noul chipset Apple A10 Fusion ar include un procesor Quad-Core ce ar ajunge până la 2,4 GHz, un salt substanțial față de 1,8 GHz la chipsetul A9 ce echipează iPhone 6s. Tot neconfirmată oficial este și memoria RAM de 3GB pentru modelul Plus, versiunea simplă iPhone 7 rămânând cu 2GB ca și iPhone 6s/6s Plus.
Dacă ecranele au rămas de 4,7 inch pentru iPhone 7 și 5,5 inch pentru 7 Plus, schimbarea importantă vine în privința rezistenței la apă. Apple susține că noul său telefon este certificat IP67, asta însemnând protecția completă la particule solide și că poate fi scufundat în apă dulce până la 1 metru adâncime, timp de 30 de minute. Desigur, Samsung a oferit această dotare de mai mult timp la versiunile de top, ultimele modele notabile fiind Galaxy S7 și S7 edge. În cazul Apple, schimbarea a fost posibilă, în parte, prin renunțarea la portul audio de 3,5 mm, un conector cu o istorie de peste 100 de ani.
La iPhone 7, conectorul digital Lightning permite atât încărcarea, conectarea la un televizor/monitor cu un adaptor HDMI sau VGA, cât și redarea conținutului audio la o calitate mult mai bună. Cel puțin așa susține Apple. Dacă posesorii de iPhone își vor da seama de diferență, este greu de spus. Majoritatea testelor efectuate au arătat că diferențele de calitate audio sunt de cele mai multe ori greu de depistat pentru neprofesioniști.
În Europa, cei care doresc un iPhone 7 vor trebui să plătească 759 Euro pentru iPhone 7 32GB, 869 Euro pentru iPhone 7 128GB și 979 Euro pentru iPhone 7 256GB. Prețurile pentru iPhone 7 Plus sunt de 899 Euro pentru iPhone 7 32GB, 1009 Euro pentru iPhone 7 128GB și 1119 Euro pentru iPhone 7 256GB. Vechile modele iPhone 6s și iPhone 6s Plus porneau de la 739 Euro și 849 Euro. iPhone 7 și 7 Plus vor fi disponibile în România din 23 septembrie.