iPhone SE – preț, specificații, imagini și mai mult

pret iPhone SE
Prețul iPhone SE în SUA, în Europa e ceva mai scump

Apple a lansat noul iPhone SE drept înlocuitor al vechiului iPhone 5S și alternativă la modelele mai mari și mai scumpe iPhone 6s și iPhone 6s Plus. iPhone SE nu vine cu nimic revoluționar, ceea ce se dovedește a fi chiar o veste bună. Aducând îmbunătățiri la cameră, procesor și memorie, Apple reușește să păstreze un preț scăzut pentru iPhone SE, în comparație cu modelele de top. De asemenea, compania americană pare să fie convinsă că încă există o piață pentru smartphone-uri de 4 inch, nu doar pentru tele-tabletele de peste 5 inch promovate intens de ceilalți producători. Singura problemă a noului model ar putea fi autonomia, dar majoritatea utilizatorilor de smartphone s-au obișnuit deja cu mesajul „Baterie slabă”, iar acumulatorii externi au devenit destul de accesibili.

Specificații iPhone SE

Apple a păstrat de la iPhone 5s ecranul LED IPS de 4 inch (10,16 cm) la rezoluție 1136 x 640 pixeli (326 ppi) și nu a adăugat funcția 3D Touch prezentă la iPhone 6s. Ce a luat însă de la modelul său de top este chipsetul Apple A9, mult mai performant decât cel Apple A7 folosit la iPhone 5s. iPhone SE are și 2GB memorie RAM, dublu față de iPhone 5s sau iPhone 6 și la fel ca iPhone 6s și 6s Plus. În privința memoriei interne, iPhone SE are două versiuni: cu 16 GB sau 64 GB spațiu de stocare, bineînțeles fără posibilitatea de a adăuga un card MicroSD.

Apple nu anunță de obicei specificațiile acumulatorului, dar se estimează că iPhone SE ar avea o baterie de 1642 mAh. Deși mai mare decât la iPhone 5s (1560 mAh), bateria trebuie să asigure acum energie pentru un procesor mai puternic. Desigur, autonomia depinde de utilizare: cei care folosesc smartphone-ul pentru a da telefoane, a trimite SMS-uri, e-mail-uri și a conversa pe WhatsApp vor observa o îmbunătățire față de iPhone 5s. Cei care folosesc intens aplicații, inclusiv Facebook, ar putea să nu fie chiar mulțumiți de „cât ține bateria”.

iPhone SE
Culorile iPhone SE

Camerele foto/video la iPhone SE

Față de 8 MP la iPhone 5s, noul iPhone vine cu o cameră principală de 12 MP, dar aceeași cameră secundară de 1,2 MP. Aceste dotări, similare cu cele ale unui iPhone 6s, permit utilizatorilor să filmeze la rezoluție 4K (2160p la 30cps) sau Full HD (1080p la 60cps), să realizeze imagini panoramice de până la 63 MP și Live Photos. Camera principală nu are însă stabilizare optică a imagini, această dotare rămânând doar la iPhone 6s Plus.

Carcase iPhone SE și alte dotări

iPhone SE este oferit în patru versiuni de culoare: gold (auriu), silver (argintiu), space gray (gri stelar) și rose gold (roz auriu). Telefonul are conectivitate 4G LTE, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS, NFC pentru Apple Pay, Wi-Fi 802.11ac și cartelă GSM de tip Nano-SIM. iPhone SE are dimensiunile 123,8 mm x 58,6 mm x 7,6 mm și o greutate de 113 grame.

Preț iPhone SE

Apple a anunțat că va oferi iPhone SE la 399 Dolari pentru versiunea cu 16GB spațiu de stocare și 499 Dolari pentru 64GB. În Europa, prețurile oficiale sunt de 489 Euro pentru iPhone SE 16 GB și 589 Euro pentru iPhone SE 64 GB. În România, ar putea ajunge inițial la peste 2200 lei pentru cel mai accesibil model, respectiv peste 2600 lei pentru iPhone SE 64GB. La data lansării iPhone SE, cel mai ieftin smartphone Apple se comercializa la aproximativ 1750 lei. Chiar și fără noutăți senzaționale, iPhone SE este un smartphone performant și disponibil la un preț mai mic decât iPhone 6s. Cu siguranță, Apple nu va avea probleme să îl vândă.
Sursă: Apple