Iepurele de jad, Mangalyaan și SAR-401 sunt cele mai noi proiecte spațiale ale celor trei puteri. Cucerirea spațiului a fost unul dintre fronturile Războiului Rece, iar acum este o modalitate prin care un stat își afirmă puterea științifică, economică și militară. Dacă Rusia încearcă să îți mențină statutul dobândit, țări precum India, China sau Iran încearcă să se afirme prin proiecte ambiționase de cercetare spațială.
În 2011, NASA a lansat primul robot umanoid în spațiu pentru a îi ajuta pe astronauți. Robonaut 2 sau R2 se află pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a efectua lucrări de reparație în interior și exterior.
Răspunsul Rusiei este robotul SAR-401, prezentat la sfârșitul lunii noiembrie la Centrul de Pregătire pentru Cosmonauți Gagarin din Moscova. SAR-401 este un robot umanoid controlat de la distanță prin intermediul unor mănuși. Mișcările brațelor și mâinilor robotului le imită pe cele ale operatorului și ar trebui să poată realiza operațiuni delicate în spațiu.
De asemenea, SAR-401 poate să ridice greutăți de până la 10kg pe Pământ și va putea manevra obiecte mult mai mari în spațiu. O primă versiune SAR-400 este programată să ajungă pe ISS în 2014.
Yutu sau Jade Rabbit (Iepurele de jad) este numele vehiculului care va explora Luna în perioada următoare. China a lansat pe 1 decembrie Chang’e-3, prima sa misiune de explorare a spațiului extraterestru. Racheta Long March are la bord un modul de aselenizare și vehiculul de explorare Yutu. Potrivit legendelor chineze, Yutu este iepurașul zeiței Chang’e – zeița Lunii.
Dacă misiunea va reuși, va fi prima aselenizare după aproape 40 de ani (18 august 1976, misiunea sovietică Luna 24) și va pregăti viitoarele expediții umane planificate de China.
Explorarea Lunii a revenit în atenție datorită potențialului de a furniza materiale rare, precum Heliu-3, sau pentru valorificarea energiei solare.
India a ales Marte ca țintă a programului de explorări spațiale. Mars Orbiter Mission (MOM) sau Mangalyaan își propune să realizeze fotografii ale Planetei Roșii de pe orbită și să caute urme de metan în atmosferă. Misiunea a fost lansată pe orbita terestră în data de 5 noiembrie și, după mai multe teste și manevre, a pornit către Marte pe 1 decembrie.
Modulul Mangalyaan cântărește 1,3 tone și ar trebui să ajungă în apropiere de Marte în 300 de zile, aproximativ în luna septembrie 2014. Dacă va reuși, MOM va avea fi cea de-a patra misiune care va explora planeta Marte, după cele derulate de Rusia, SUA și UE.
Surse: Voice of Russia, Focus, The Guardian, ISRO, NASA