În pădurile din Parcul Național Barrington Tops (Australia) a fost descoperită o nouă specie neobișnuită de păianjen. Denumită Jotus remus, specia face parte din marea familie a păianjenilor săritori, dar are o caracteristică nemaiîntâlnită până acum. Masculii Jotus remus au un fel de „vâsle”, o pereche de membre fiind prevăzute la extremități cu fire de păr în mai lungi. Bănuite a fi folosite pentru a se deplasa pe apă sau prin aer, „vâslele” s-au dovedit a avea un rol în ritualurile de împerechere.
Primul exemplar care a condus la descrierea noii specii a fost descoperit de biologul Jürgen Otto în bagajele cu care se întorsese dintr-o drumeție la sfârșitul anului 2014. Ulterior, în ianuarie și noiembrie 2015, cercetătorii au efectuat două deplasări în zona Gloucester Tops din Parcul Național Barrington Tops, în estul Australiei, la cca. 200 km. nord de Sydney. La altitudini de peste 1000m, au fost colectate mai multe specimene, fapt ce a permis confirmarea și descrierea noi specii.
Jotus remus face parte din familia Salticidae, cunoscuți drept „păianjeni săritori”, și nu se deosebește foarte mult de celelalte specii ale genului Jotus. O caracteristică este însă unică și utilizată într-un mod nemaiîntâlnit până acum. Masculii speciei au a treia pereche de picioare dotată cu extremități extinse. Firele de păr mai lungi formează o structură ce se aseamănă cu o vâslă, fapt ce a dat și denumirea speciei pornind de la cuvântul latin „remus” (vâslă).
Aceste membre nu sunt însă folosite pentru deplasarea pe apă sau pentru a facilita plutirea prin aer între ramurile copacilor, ci sunt utilizate asemeni unor fanioane de semnalizare. În timpul ritualului de împerechere, masculii le folosesc pentru a atrage atenția femelelor, încercând totodată să nu se lase devorați de acestea. Păianjenii sunt de mici dimensiuni, aproximativ 5 mm lungime, iar cercetătorii nu cunosc deocamdată aria de răspândire a speciei. Descrierea Jotus remus a fost publicată în revista Peckhamia sub titlul „Males of a new species of Jotus from Australia wave a paddle-shaped lure to solicit nearby females (Araneae: Salticidae: Euophryini)”.
Surse: Peckham Society, Jurgen Otto