Cu ajutorul telescopului spațial Kepler, NASA a descoperit o exoplanetă foarte asemănătoare cu Pământul. Kepler-452b se află în zona locuibilă a unei stele similare cu Soarele, pare a fi o planetă telurică, iar sistemul are o vârstă estimată la 6 miliarde de ani. Din planetele descoperite până acum în afara Sistemului Solar, Kepler-452b este considerată cea mai potrivită pentru a susține viața.
Steaua Kepler-452 se află la aproximativ 1400 ani lumină de Pământ în direcția constelației Cygnus (Lebăda). La fel ca Soarele, Kepler-452 este o stea „pitică galbenă”, are aproximativ aceeași temperatură, dar este mai bătrână cu 1,5 miliarde de ani, are un diametru mai mare cu 10% și este cu 20% mai luminoasă decât Soarele.
Exoplaneta Kepler-452b este cu aproximativ 60% mai mare decât Pământul, fiind clasificată drept un „super-Pământ”. Deși masa și compoziția planetei nu au fost încă determinate, pe baza studiilor anterioare, cercetătorii consideră că are mari șanse să fie o planetă telurică, adică să aibă o suprafață solidă compusă din roci.
În relație cu steaua sa, Kepler-452b orbitează la o distanță cu 5% mai mare decât Pământul de Soare. Astfel, un an pe această planetă are 385 de zile terestre, iar calculele sugerează că se află în zona potențial locuibilă, putând avea apă în stare lichidă la suprafață. Deoarece condițiile par prielnice și sistemul Kepler-452 are o vârstă de 6 miliarde de ani, cercetătorii consideră că viața ar fi putut avea suficiente oportunități să apară și să se dezvolte.
Desigur, așa cum știm deja despre Venus sau Marte, o serie de alte condiții sunt necesare pentru ca viața să fie posibilă, chiar și în cele mai simple forme. Până la noi date, vom considera Kepler-452b un fel de „văr mai mare” al Pământului de la care am putea învăța cum ar putea arăta planeta noastră în viitor.
Sursă: NASA