Kepler-90 – primul sistem planetar cu 8 exoplanete

Kepler-90i
Sistemul planetar Kepler-90 / ilustrație NASA/Wendy Stenzel

În afara Sistemului Solar, Kepler-90 este primul sistem planetar în care au fost confirmate opt planete. Deși Kepler-90 este o stea asemănătoare Soarelui, exoplanetele telurice orbitează atât de aproape încât sunt considerate prea fierbinți pentru a susține viața așa cum o cunoaștem. Astronomii se întreabă însă dacă nu cumva sistemul mai are și alte planete sau sateliți în jurul giganților gazoși.

Steaua Kepler-90 este situată la aproximativ 2545 ani lumină de Pământ, în direcția constelației Draco (Dragonul). Steaua este de tipul G de pe secvența principală, o „pitică galbenă” ca și Soarele, doar puțin mai mare decât astrul nostru. Astronomii cunoșteau încă din 2013 că sistemul are șapte planete, dar acum a fost descoperită o a opta planetă cu ajutorul cercetătorilor Google și unui program de inteligență artificială. În clipul următor, astronomul Andrew Vanderburg (NASA) explică sistemul planetar Kepler-90.

Noua exoplanetă descoperită a fost denumită Kepler-90i și este cu aproximativ 30% mai mare decât Pământul. Kepler-90i efectuează o orbită completă în numai 14,4 zile, fiind atât de aproape de stea încât astronomii consideră că ar avea temperaturi de peste 400 grade Celsius. Cea mai îndepărtată planetă a sistemului este Kepler-90h și se află pe o orbită similară cu cea a Pământului, dar exoplaneta este un gigant gazos, puțin mai mare decât Jupiter.

Astronomii consideră că sunt șanse reduse ca sistemul planetar să susțină viața, dar condiții favorabile ar putea exista pe eventuali sateliți ai exoplanetei Kepler-90h. Descoperirea Kepler-90i este importantă mai ales pentru că este prima exoplanetă confirmară cu ajutorul unui program de inteligență artificială. Dezvoltat de cercetătorii Google, programul a fost învățat să diferențieze semnalele provenite de la planetele identificate anterior prin metoda tranzitului. Ulterior, programul a căutat semnale similare în 670 sisteme cunoscute să aibă planete. În afară de Kepler-90i, a mai fost identificată o a șasea exoplanetă în sistemul Kepler-80, denumită Kepler-80g. Studiul care descrie metoda se numește „Identifying Exoplanets With Deep Learning: A Five Planet Resonant Chain Around Kepler-80 And An Eighth Planet Around Kepler-90” și a fost acceptat pentru publicare în The Astronomical Journal.

Surse: NASA, The Astronomical Journal (pdf)