Kiwa tyleri – primul crab Yeti descoperit în Antarctica

crab Yeti
„Crabul Yeti” Kiwa tyleri, femelă și mascul / foto University of Southampton

Kiwa tyleri este numele unei noi specii de „crab Yeti”, o familie enigmatică de crustacee decapode ai cărei reprezentați trăiesc numai în preajma izvoarelor hidrotermale submarine. Poreclit inițial „crabul Hoff”, Kiwa tyleri s-a dovedit a fi diferit de celelalte specii cunoscute, fiind confirmat drept o specie nouă și singura de acest fel descoperită în Oceanul Antarctic.

Primul „crab Yeti” a fost descoperit în 2005 în Pacificul de Sud, specia Kiwa hirsuta primind această poreclă datorită aspectului de blană al firelor deschise la culoare ce îi acoperă membrele. O a doua specie, Kiwa puravida, a fost descoperită în 2006 în apropiere de Costa Rica. Împreună, cele două specii au fost incluse în noul gen Kiwa și noua familia Kiwaidae, din marele ordin Decapoda, crustacee cu zece picioare.

Acum, familia primește încă un membru, Kiwa tyleri fiind descoperit în preajma izvoarelor hidrotermale din lanțul vulcanic submarin East Scotia. Crabul trăiește la o adâncime de aproximativ 2000 m și numai în apele încălzite de activitatea vulcanică. Cercetătorii susțin că Kiwa tyleri nu se poate deplasa prin apele aproape înghețate dintre izvoarele hidrotermale, fapt ce determină o densitate foarte ridicată pe suprafețele ocupate, depășind 700 de specimene pe metru pătrat și cu un maxim observat de 4017 crabi pe m2.

crabi Yeti
Aglomerare de „crabi Yeti” Kiwa tyleri / foto Thatje S. et al.

În cazul speciei Kiwa tyleri, masculul este puțin mai mare, având cca. 7 cm în lungime, în timp ce femela este de dimensiuni mai mici, cu o lungime de cca. 5 cm. Perii care îi acoperă corpul și îi conferă aspectul caracteristic sunt cunoscuți drept setae și îi permit să culeagă și să se hrănească cu bacterii. Deși apa izvoarelor hidrotermale submarine din acea zonă are până la 380 grade Celsius, crabul trăiește în ape cu o temperatură de cca. 25 grade Celsius.

Poreclită inițial „crabul Hoff”, de la numele actorului David Hasselhoff, specia a primit denumirea științifică tyleri, în onoarea biologului marin Paul Tyler (Universitatea Southhampton), și a fost descrisă în studiul „Adaptations to Hydrothermal Vent Life in Kiwa tyleri, a New Species of Yeti Crab from the East Scotia Ridge, Antarctica” publicat în PloS ONE.
Surse: PLoS ONE, University of Southampton